Nico Schipper, ambassadeur van Nederlandse wijn en hoofdredacteur Nederlandsewijngids.nl, pleit in het onderstaande opiniestuk voor een grotere rol voor wijnbouw in het landbouwakkoord. Voor hem is het onbegrijpelijk dat hij niemand hoort over wijnbouw, wat volgens hem een duurzame agrarische activiteit is met goede perspectieven.
Waarom het landbouwakkoord ook over Nederlandse wijnbouw moet gaan
Het landbouwakkoord laat op zich wachten. De onderhandelaars komen er niet uit. Er zijn zelfs boeren die er een eind aan willen maken: "Stop met deze soap." Er was een pauze ingelast. Wat levert dat bezinningsmoment op? Ik hoop dat er straks in het landbouwakkoord ook iets staat over wijnbouw in Nederland. Dat lijkt me van belang, want wijnbouw is een duurzame agrarische activiteit met goede perspectieven. Gek genoeg hoor ik daar niemand over. Dat is onbegrijpelijk.
De wijnbouw in Nederland heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Na het pionierswerk in het diepe zuiden van het land zijn er nu wijngaarden in alle provincies. Gelderland en Limburg spannen de kroon. Overijssel maakt met de regio Twente een flinke opmars door. In de 20e eeuw was klimaatverandering niet de belangrijkste reden voor de ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw. Dat was de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen, die goed rijpen in een koel en vochtig klimaat. Inmiddels speelt de klimaatverandering wel een rol. De temperatuur stijgt en het aantal zonuren neemt toe. Het huidige klimaat in Nederland is te vergelijken met dat van pakweg 25 jaar geleden in bekende wijnregio’s als de Bourgogne en de Elzas. De omstandigheden in Nederland verbeteren, hoewel de kans op late nachtvorst en extreme weersomstandigheden een risico blijven.
Cool climate wijnen
Het gevolg van klimaatverandering is dat niet alleen wijnboeren in Zuid-Limburg klassieke druivenrassen als chardonnay en pinot noir aanplanten, maar ook wijnboeren boven de grote rivieren. Zij telen deze klassiekers meestal naast nieuwe rassen, zoals souvignier gris en cabernet cortis. De perspectieven in Nederland zijn goed. Gek genoeg is dat anders in de Champagne. Daar hebben de wijnboeren vanwege oplopende temperaturen steeds meer moeite om mousserende wijnen met dat typische en noodzakelijke frisse zuurtje te maken. Zij zeggen tegen Nederlandse wijnboeren: “Jullie maken nu de wijnen die wij twintig jaar geleden maakten. Dat lukt ons niet meer.” De klimatologische omstandigheden voor het maken van mousserende wijnen lijken in Nederland beter dan in de Champagne. En ook voor het maken van stille cool climate wijnen zijn de omstandigheden goed. Vanwege hun frisheid zijn deze wijnen op dit moment populairder bij de consument dan de soms logge en zware wijnen uit klassieke wijnlanden.
Zakelijk perspectief
Nederland zal nooit een groot wijnland worden. Daarvoor is de grond in ons land te schaars en te duur. Maar in het landbouwakkoord moet de optie om over te stappen op wijnbouw wel meegenomen worden. Wijnbouw is de enige teelt die garen spint bij klimaatverandering. De druiventeelt is mede door gebruik van nieuwe druivenrassen duurzamer dan andere agrarische activiteiten. De stikstofuitstoot is verwaarloosbaar. En het ruimtebeslag is heel beperkt. Het zakelijke perspectief voor wijnboeren is goed, want de vraag naar Nederlandse wijn is aanzienlijk groter dan het aanbod. Wijnboeren hebben nog maar net de jaargang 2022 gebotteld en maken zich nu al zorgen over hun slinkende voorraden. Ze willen graag al hun relaties leveren, maar ondanks de recordopbrengst in 2022 gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Dat is de reden dat Nederlandse wijnboeren investeren in uitbreiding van zowel de wijngaarden als de wijnmakerij en wijnkelder. Daar zijn tonnen en soms zelfs miljoenen mee gemoeid. Daaruit blijkt het vertrouwen in de toekomst.
Het landbouwakkoord laat op zich wachten. De onderhandelaars komen er niet uit. Er zijn zelfs boeren die er een eind aan willen maken: “Stop met deze soap.” Er was een pauze ingelast. Wat levert dat bezinningsmoment op? Ik hoop dat er straks in het landbouwakkoord ook iets staat over wijnbouw in Nederland. Dat lijkt me van belang, want wijnbouw is een duurzame agrarische activiteit met goede perspectieven. Gek genoeg hoor ik daar niemand over. Dat is onbegrijpelijk.
De wijnbouw in Nederland heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Na het pionierswerk in het diepe zuiden van het land zijn er nu wijngaarden in alle provincies. Gelderland en Limburg spannen de kroon. Overijssel maakt met de regio Twente een flinke opmars door. In de 20e eeuw was klimaatverandering niet de belangrijkste reden voor de ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw. Dat was de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen, die goed rijpen in een koel en vochtig klimaat. Inmiddels speelt de klimaatverandering wel een rol. De temperatuur stijgt en het aantal zonuren neemt toe. Het huidige klimaat in Nederland is te vergelijken met dat van pakweg 25 jaar geleden in bekende wijnregio’s als de Bourgogne en de Elzas. De omstandigheden in Nederland verbeteren, hoewel de kans op late nachtvorst en extreme weersomstandigheden een risico blijven.
Cool climate wijnen
Het gevolg van klimaatverandering is dat niet alleen wijnboeren in Zuid-Limburg klassieke druivenrassen als chardonnay en pinot noir aanplanten, maar ook wijnboeren boven de grote rivieren. Zij telen deze klassiekers meestal naast nieuwe rassen, zoals souvignier gris en cabernet cortis. De perspectieven in Nederland zijn goed. Gek genoeg is dat anders in de Champagne. Daar hebben de wijnboeren vanwege oplopende temperaturen steeds meer moeite om mousserende wijnen met dat typische en noodzakelijke frisse zuurtje te maken. Zij zeggen tegen Nederlandse wijnboeren: “Jullie maken nu de wijnen die wij twintig jaar geleden maakten. Dat lukt ons niet meer.” De klimatologische omstandigheden voor het maken van mousserende wijnen lijken in Nederland beter dan in de Champagne. En ook voor het maken van stille cool climate wijnen zijn de omstandigheden goed. Vanwege hun frisheid zijn deze wijnen op dit moment populairder bij de consument dan de soms logge en zware wijnen uit klassieke wijnlanden.
Zakelijk perspectief
Nederland zal nooit een groot wijnland worden. Daarvoor is de grond in ons land te schaars en te duur. Maar in het landbouwakkoord moet de optie om over te stappen op wijnbouw wel meegenomen worden. Wijnbouw is de enige teelt die garen spint bij klimaatverandering. De druiventeelt is mede door gebruik van nieuwe druivenrassen duurzamer dan andere agrarische activiteiten. De stikstofuitstoot is verwaarloosbaar. En het ruimtebeslag is heel beperkt. Het zakelijke perspectief voor wijnboeren is goed, want de vraag naar Nederlandse wijn is aanzienlijk groter dan het aanbod. Wijnboeren hebben nog maar net de jaargang 2022 gebotteld en maken zich nu al zorgen over hun slinkende voorraden. Ze willen graag al hun relaties leveren, maar ondanks de recordopbrengst in 2022 gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Dat is de reden dat Nederlandse wijnboeren investeren in uitbreiding van zowel de wijngaarden als de wijnmakerij en wijnkelder. Daar zijn tonnen en soms zelfs miljoenen mee gemoeid. Daaruit blijkt het vertrouwen in de toekomst.
Bron: www.nederlandsewijngids.nl
Foto: Dreamstime