Inspiratie voor verbeteren bodem en biodiversiteit

Tuinderij De Es in Haaren is verkozen tot demonstratiebedrijf duurzame landbouw. In dit kader worden voor boeren en tuinders diverse mogelijkheden geboden om kennis en inspiratie op te doen voor een goed bodembeheer en verhoging van de biodiversiteit. Komende zomer en in het najaar staan een aantal activiteiten op het programma. Hiervoor is nu vrijblijvend aan te melden om vervolgens nadere informatie te ontvangen.

Eendaagse stage bij collega
Jaarlijks krijgen een aantal ondernemers de kans voor ‘een kijkje in elkaars keuken’. Dat is ontzettend leuk en inspirerend. Gedurende een dag is mee te draaien op een ander bedrijf om ervaring uit te wisselen op een aantal zelf gekozen onderwerpen rond duurzame landbouw.

Inspirerende netwerk-studiereis van een dag
Ga jij mee naar Dickendorf in Duitsland? Dit bedrijf teelt groente terwijl ze de bodemvruchtbaarheid verhogen. Je komt meer te weten over de bodem het werk te laten doen zonder de grond te bewerken en gebruik te maken van een organische bodembedekker als bescherming en voeding. Tevens is het een mooie gelegenheid om kennis over duurzaam bodembeheer te delen met collega’s.

Rondleidingen
In 2023 vinden twee experimenten plaats. De een met het van begin af aan toepassen van mulch om het effect op bodemleven en groei van planten wat betreft gezondheid en opbrengst te onderzoeken. De andere met diverse mengsels van groenbemesters om het resultaat qua structuur, biodiversiteit en bodemleven te vergelijken. Bij beiden vindt een rondleiding plaats waarbij de aanpak en resultaten worden gepresenteerd.

Intervisiegroep
Voor vraagstukken waarbij wat hulp handig is om inzichten te krijgen en te bepalen welke aanpak voor het eigen bedrijf het beste kan werken, werkt intervisie erg goed. Een aantal keer zit een groepje van tuinders samen, waarbij ieder telkens een kwestie inbrengt om daarbij van de andere deelnemers met ondersteuning van een procesbegeleider tips te krijgen om mee aan de slag te kunnen.

Nadere informatie en aanmelden
Deelname aan een activiteit is kosteloos. Vooraf online aanmelden is vereist. Ook is in te schrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe workshops, lezingen en andere bijeenkomsten. Het is onderdeel van het project demo-bedrijf Duurzame Landbouw.

Voor meer informatie: www.tuindees.nl/demobedrijf


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven