Overeenstemming over nieuwe etiketteringsregels voor biologische huisdiervoeding

De Europese Raad heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement over de etikettering van biologische voeding voor huisdieren. De verordening waarover op dinsdag 6 juni overeenstemming is bereikt, zal het voor consumenten in de EU gemakkelijker maken om biologisch voedsel voor hun huisdieren te kopen.

Beeld: Unsplash

Meer zekerheid voor consumenten en producenten
Volgens de nieuwe verordening komt huisdiervoer in aanmerking voor het EU-logo voor biologische productie als 95% van de landbouwingrediënten biologisch is, net als de normen die gelden voor voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie. De nieuwe regels handhaven de hoge EU-normen voor biologische producten en zorgen er tegelijkertijd voor dat producenten van huisdiervoedsel niet worden verhinderd het biologische keurmerk te gebruiken vanwege te strenge criteria.

De verordening maakt het ook makkelijker voor consumenten om biologische ingrediënten te herkennen in het huisdiervoedsel dat ze kopen. Dit geldt ook voor landbouwingrediënten in huisdiervoer dat meestal producten van de jacht en visserij bevat.

De overeenkomst lost een probleem op dat al bestond sinds begin 2022, toen nieuwe, EU-brede criteria van kracht werden die bepaalden dat agrarische ingrediënten in verwerkt diervoeder 100% biologisch moesten zijn om in aanmerking te komen voor het biologische label. Voor veel producenten van diervoeding was het onmogelijk om aan deze eis te voldoen omdat er onvoldoende geschikte biologische ingrediënten beschikbaar waren.

Dat beaamt Yarrah Organic Petfood desgevraagd. "Wij zijn blij met de invoering van de nieuwe Europese wetgeving voor biologische producten. Hierdoor gelden dezelfde regels voor biologische huisdiervoeding in de hele EU. In de uitwerking van de nieuwe regels zaten wel een paar uitdagingen voor ons, waaronder deze '100% regel' voor biologische diervoeding. Niet alle noodzakelijke agrarische grondstoffen zijn namelijk biologisch beschikbaar, waardoor het maken van gezonde en volledige biologische voeding voor huisdieren in gevaar kwam. Het bleek al snel logischer om dit aan te passen naar 95%, zoals geldend voor biologische voeding bestemd voor mensen. Met dit akkoord tussen de Europese Raad en het Europees parlement blijft de situatie zoals die was en wij kunnen smakelijke en volledige biologische voeding blijven maken voor honden en katten", aldus Rogier van Anholt.

Biologische productie aanmoedigen
De gisteren goedgekeurde verordening stemt de regels voor biologisch voeder voor gezelschapsdieren af op die voor voedsel voor menselijke consumptie, waarbij het minimumniveau voor biologische landbouwingrediënten is vastgesteld op 95%. Deze aanpak weerspiegelt ook de bezorgdheid van veel huisdiereigenaren over de gezondheid en voeding van hun huisdieren.

Doordat niet 100% maar 95% van de landbouwingrediënten als biologisch gecertificeerd hoeft te zijn, nemen de nieuwe regels een cruciale barrière voor biologische productie weg, waardoor het voor producenten van huisdiervoedsel haalbaarder wordt om te voldoen aan de eisen voor biologische etikettering. Dit betekent dat meer producenten in staat zullen zijn om de biologische markt te betreden, waardoor de beschikbaarheid van biologisch huisdiervoedsel toeneemt en wordt bijgedragen aan de EU-doelstellingen voor biologische landbouw in het kader van de Farm to Fork-strategie.

Volgende stappen
De vertegenwoordigers van de lidstaten bij de EU zal worden gevraagd om de overeenkomst die is bereikt met het Parlement goed te keuren tijdens een komende vergadering van het Speciaal Comité Landbouw. De tekst van de verordening zal vervolgens juridisch en taalkundig worden herzien voordat hij tijdens een volgende Raadsvergadering door de ministers wordt aangenomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven