"Spanje kan jaarrond biologische citroenen aanbieden"

Het areaal biologische citroen in Spanje bedraagt al bijna 12.000 hectare. Daarmee is het land de grootste producent en leverancier van biologische citroen ter wereld. "We zijn erg blij dat we dat niveau van duurzaamheid in de citroenensector hebben bereikt. Zowel wat betreft de CO2-voetafdruk als de totale ecologische voetafdruk zijn we de nummer 1 van de wereld", zegt Juan Antonio Martínez Rubio van Toñifruit, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de biologische teelt van groenten en fruit.

"Dit jaar laat de klimaatverandering, die wij proberen tegen te gaan door duurzame teeltmethoden te omarmen, zich niet onbetuigd. De lente was de droogste van de afgelopen jaren en heeft een enorme impact op de land- en tuinbouw in het algemeen en op de citroenteelt in het bijzonder. Maar gelukkig regent het nu al twee weken. Op sommige plaatsen is er zelfs meer dan 100 liter water per vierkante meter gevallen… De waterstanden van de stuwmeren hebben zich dus wat kunnen herstellen in Spanje. En telers hebben minder irrigatiewater moeten verbruiken."

De droogte is de oorzaak van de opbrengstdaling dit seizoen. De eerste ramingen heeft Ailimpo, de Spaanse branchevereniging voor citroenen en grapefruit, telkens naar beneden moeten bijstellen in haar periodieke updates. Volgens gegevens van de interprofessionele organisatie tot en met 30 april is de export naar Europa (inclusief het VK) met 7% gekrompen en de verkoop op de binnenlandse markt met 6%. In deze context van lagere productie en een algemene daling van de consumptie van groenten en fruit – waarop Freshfel zich nog had gefocust tijdens de vorige editie van haar jaarlijkse evenement – nodigen de gegevens over de gemiddelde consumptie per persoon op Spaans niveau echter uit tot optimisme, aangezien citroen in de afgelopen tien jaar het enige citrus is dat erin geslaagd is het hoofd boven water te houden.

"Klopt. Citroen is altijd al meer als een smaakmaker dan als fruit beschouwd en als zodanig is het minder vatbaar voor veranderingen in consumptiegewoonten. Maar een Spaans gezegde zegt dat iedereen nat wordt als het regent. Wel, ook de citroenconsumptie is gedaald bij de algemene terugval van de vraag naar groenten en fruit in Europa als gevolg van de inflatie, maar bij citroen was dat toch minder dan gemiddeld. We zijn dus blij dat we er ons in deze moeilijke periode nog goed doorslaan."

Bestemmingsmarkt in minder dan 24 uur bediend
Er breekt nu een periode aan, de zomer, waarin de consumptie traditiegetrouw toeneemt. "We moeten deze periode aangrijpen en de uitdaging aangaan om de aanwezigheid van biologische citroen in het schap te vergroten", zegt Juan Antonio. "De ecologische voetafdruk van een overzeese citroen is immens, terwijl de EU over citroen van lokale teelt kan beschikken. In Spanje is er zelfs product met een positieve ecologische voetafdruk. We hebben een duurzaam product dat we jaarrond kunnen afzetten op een markt die net naast onze deur ligt. Onze citroen kan overal binnen 24 uur worden geleverd. En de productie is bovendien afgestemd op alle punten die de EU van haar lidstaten vraagt op het vlak van milieuzorg, sociale wetgeving en arbeidsnormen."

"In dit verband is Ailimpo nu een promotiecampagne voor citroenen uit Spanje aan het afronden, maar de sector heeft gevraagd om deze te verlengen zodat de voordelen van dit product nog iets langer onder de aandacht zouden blijven. Met een focus op biologische citroen dit keer. Want als de EU wetgeving heeft aangenomen waarbij 25% van de voedselproductie biologisch moet zijn in 2030, dan moet ze ook helpen om het aandeel van bio-consumptie op te trekken naar 25%. Het zou onoordeelkundig zijn mocht de wetgeving de sector uit balans brengen."

"Toch zijn we er vast van overtuigd dat de consumptie de komende jaren verder kan toenemen. Er zijn al supermarktketens die zelfs in de zomer Spaanse biologische citroen in het schap blijven hebben. Daar zijn we hen zeer dankbaar voor, want Spanje is er klaar voor om 12 maanden per jaar biologische citroenen te leveren. Een constant aanbod is essentieel om te blijven groeien. En het is iets wat geen enkele ander segment van de biologisch fruitsector op dit moment kan garanderen."

Voor meer informatie:
Toñifruit
Parque empresarial Cabecicos Blancos
C/ Molino Grande, buzón 22
30892 Librilla (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 071 056
info@tonifruit.com
https://tonifruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven