"Afzet +10% sinds introductie Zuiver Zuivel Kalf bij koe-melk"

Pioniers geven aftrap voor de Maand van het Kalf

Tholen - Vanmorgen vond bij het BD-melkveebedrijf van Gerard Keurentjes in Rutten de feestelijke opening van de Maand van het Kalf plaats. "Het was een heel leuke bijeenkomst. Erg fijn om dit samen te vieren. Het is mooi dat deze pioniers die al zo lang tegen de stroom in werken de waardering krijgen. Dankzij de betere melkprijs hebben we een doorbraak kunnen realiseren. Dit jaar zullen we de miljoen liter Kalf bij koe-melk aantikken", reageert Hanneke van Ormondt namens Caring Farmers.

De Maand van het Kalf is een initiatief van Caring Farmers en een samenwerking tussen de biologische winkelketens Ekoplaza en Odin, Zuiver Zuivel, Kalver-Liefde, stichting Demeter, verschillende dierenwelzijnsorganisaties en natuurlijk de melkveehouders. Dankzij crowdfunding zal de Kalf bij koe-commercial op tv en radio worden uitgezonden met de boodschap dat kalfbijkoe zuivel nu in het hele land te koop is.

"We hopen dat onze campagne 'Kalfjes bij de Koe' ook andere melkveehouders inspireert. En we willen natuurlijk meer bewustzijn bij de consument creëren. Gisterenavond was de tv-commercial te zien. We waren op drie zenders tegelijkertijd in beeld, dus men kon er niet omheen. Deze week is de commercial te horen op Radio 2."

Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter) aan het woord. 

Afzet +10% in dalende markt
Melkveehouder Gerard vertelde allereerst zelf waarom hij kalfjes bij de koe houdt en hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat. Daarna kwam Edwin Crombags aan het woord. Hij vertelde namens Zuiver Zuivel over de groei en ontwikkelingen rond kalf bij de koe. Op 1 oktober 2022 introduceerde Zuiver Zuivel zelfs een speciale lijn voor in het zuivelschap: Kalf bij koe melk.

Edwin Crombags.

Edwin: "De afgelopen jaren hebben we met onze boeren gewerkt aan de normen van wat kalf bij koe houden in zou kunnen houden. Aan de hand van deze gesprekken hebben we normen vastgesteld. En sinds vorig jaar oktober zijn we deze melk apart gaan ophalen en verwerken. Dit wordt verwerkt tot onze speciale Zuiver Zuivel halfvolle en volle kalf bij koe-melk. Sindsdien is de afzet van Zuiver Zuivel melk met bijna 10% is toegenomen. Dat geeft aan dat de consument echt behoefte heeft aan Kalf bij Koe-melk en hier echt de voorkeur aan geeft. In een dalende markt hebben wij een groei weten te behalen van 10% in Zuiver Zuivel-melk. Daar zijn we best trots op."

Inmiddels is er al 400.000 liter Zuiver Zuivel Kalf bij koe-melk verkocht. "Dat is een mooie mijlpaal en smaakt naar meer. Een kwart van de Zuiver Zuivel-melkveehouders houdt het kalf bij koe. We zijn gestart met drie boeren en daar kwam er al snel na de start eentje bij. Er zijn nu vier boeren waarvan we de melk apart ophalen. Zo'n zes/zeven Zuiver Zuivel-melkveehouders werkt nu op deze manier. We betalen de betreffende boeren een vergoeding van 7 cent per liter melk. Het kalf drinkt de eerste drie maanden ongeveer 1000 liter melk. Wij geven de boer voor die gederfde inkomsten deze mooie vergoeding. hiermee komt hij uit de kosten en kan hij op deze mooie manier werken."

Edwin geeft aan dat ze erg blij zijn met de 'Kalfjes bij de Koe'-campagne. "We vinden het een mooie campagne en zijn blij dat Caring Farmers dit heeft opgezet. We denken dat dit een mooie manier is om het principe 'kalf bij koe' bij het grotere publiek bekend te maken."

Na Edwin kwam Bert van Ruitenbeek namens Stichting Demeter aan het woord en vertelde Janina van der Drift over haar merk Kalver-Liefde.

De toast in het veld. Hanneke van Ormondt, Edwin Crombags, Merle Koomans van den Dries, Bert van Ruitenbeek, Gerard Keurentjes en Janina van der Drift.

Proost!
Aan het eind van de ochtend verplaatste het gezelschap zich naar de kalverwei. Daar vond een officieel moment plaats: de aanwezigen hebben samen geproost op de 400.000 verkochte liter Kalf bij koe-melk van Zuiver Zuivel en de gezamenlijke groei richting het miljoen in 2023. De aanwezigen kregen tenslotte nog een rondleiding over het BD-melkveebedrijf dat het decor vormde voor deze aftrap.

Voor meer informatie:
Hanneke van Ormondt
Caring Farmers
hanneke@caringfarmers.nl 
www.caringfarmers.nl 

Edwin Crombags
Zuiver Zuivel
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland
0527 292529
edwin.crombags@weerribbenzuivel.nl 
www.zuiverzuivel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven