Landelijke Teeltdag 'Meer melk van eigen bodem': 31 mei in Dronten

Meer melk van eigen bodem. Dat wil iedere bio-melkveehouder wel. Maar welke kansen liggen er op het gebied van ruwvoer- en krachtvoerteelt? Hoe past u mengteelt toe in uw bouwplan voor een goede bodemkwaliteit en opbrengst? En welke rol speelt beweiden hierin?

Reudink en Aeres Farms organiseren op woensdag 31 mei van 10:00 – 16:00 uur een landelijke Teeltdag (voor melkveehouders en geitenhouders) op het weidebedrijf in Dronten om deze vragen te beantwoorden. Deelnemers worden meegenomen van de bodem via de gewassen naar de koe. De ochtend start gezamenlijk met een inhoudelijke bijdrage over ruwvoerteelt en het bouwplan door Ronald van Hal (Innovatiemanager ruwvoer, ForFarmers). In de middag gaan de deelnemers in kleine groepen uiteen en volgen zij 3 workshops. "Zo zetten we de route uit richting het beste ruwvoer om van te melken", meldt Reudink.

De workshops
Workshop 1 Meer met vroeg – Michel en Grietje Raaphorst (Nordic Maize Breeding – NMB)

Tijdens deze workshop brengt u een bezoek aan het perceel met de mengteelt gerst-erwten. Waarom is er gekozen voor deze teelt? Wat kunt u verwachten van deze teelt? Michel en Grietje Raaphorst vertellen u over de voordelen van een vroege teelt. Hoe u deze teelt zowel als ruw- en krachtvoer kunt inzetten als onderdeel van uw bouwplan.

Workshop 2 Bodemkwaliteit en gras-klaver: de spagaat – Nick van Eekeren (Louis Bolk Instituut)

Hoe realiseert u een betere bodemkwaliteit én een goede gras-klaver opbrengst? Dat is hard werken, maar niet onmogelijk. Dit leert u in deze workshop door Nick van Eekeren. Hij vertelt u over het verlengen van de levensduur van gras-klaver bij desbetreffend perceel op Aeres Farms.

Workshop 3 Meer rendement uit beweiden – Bert Philipsen (Wageningen University & Research – WUR)

Deze workshop gaat over de optimale weidegang en de keuze in beweidingssystemen. Tussen de koeien in het land legt Bert Philipsen uit hoe u de input kunt verminderen en dus meer melk van eigen bodem kunt halen. Hoe haalt u meer rendement uit beweiden en welk beweidingssysteem past bij u? U ontdekt het in deze workshop.

Het programma
10:00 uur - Inloop met koffie
10:30 uur - Woord van welkom en introductie
Jan Bloemert (Aeres Farms) en Henk van der Vegt (Reudink)
10:45 uur - (r)Uw voer route: hoe komt u tot het beste ruwvoer om van te melken?
Ronald van Hal - Innovatiemanager ruwvoer (ForFarmers)
11:30 uur - Workshop 1
12:30 uur - Gezamenlijke biologische lunch
13:00 uur - Workshop 2
14:00 uur - Workshop 3
15:00 uur - Afsluiting
Robert van Dorst - Specialist biologische melkveehouderij (Reudink)
15:15 uur - Hapje & drankje
16:00 uur - Einde

De locatie
De landelijke Teeltdag vindt plaats op het weidebedrijf Aeres Farms. Adres: Wisentweg 13C, 8251 PB Dronten. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Beperkt aantal plekken
Wilt u deelnemen aan de landelijke Teeltdag 'Meer melk van eigen bodem'? Meld u dan nu aan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden is daarom verplicht. U kunt u opgeven met maximaal 2 personen per bedrijf. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Voor meer informatie: info@reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven