Biologische Stadsbakkerij Broodt bestaat 10 jaar

Biologische Stadsbakkerij Broodt in Eindhoven bestaat vandaag
(1 juni 2023) 10 jaar. Wat 13 jaar geleden begon met een mislukt broodje voor bij het avondeten is uitgegroeid tot Stadsbakkerij Broodt. Inmiddels een begrip in Eindhoven en omstreken als het om lekker biologisch desembroodt gaat. Broodt stuurde het volgende bericht in waarin ze terugblikken op 10 jaar Biologische Stadsbakkerij Broodt:

In 2010 begon Dido van Klinken, toen nog designer van straatverlichting bij Philips, op zijn vrije vrijdag een microbakkerij in zijn achtertuin. In een zelfgebouwde steenoven bakte hij 3 jaar lang 'broodt' voor vrienden, bekenden en fans. Al snel ontstond het idee om in de toekomst de 'Kumpunnie' in te ruilen voor een eigen bakkerij. Een gedegen businessplan en een optie op een mooi winkelpand maakte dat hij in april 2013 definitief de knoop doorhakte. Stadsbakkerij Broodt was geboren! Na een razendsnelle verbouwing en alles regelen wat geregeld moest worden ging op 1 juni 2013 de bakkerij open. De opening werd verricht door toenmalig
wethouder Joost Helms.

Links eigenaar en bakker Dido van Klinken. Rechts het Broodtkunstwerk van Teo Baehler. 

De begintijd was een leerzame periode. Van een 32-urige werkweek naar een 72-urige werkweek. Van een meestal zittend beroep naar hele dagen staan en fysiek bezig zijn (en dat op z'n 48ste). Ook op bakgebied moest er natuurlijk nog veel worden bijgeleerd. Dankzij bakker Peter Verhoeven, met 30 jaar ervaring in de gangbare bakkerij, kwam het allemaal goed. Hard werken, doorzetten en een aantal jaren de eigen behoeftes opzijzetten zorgde ervoor dat na een paar jaar de bakkerij winstgevend werd. Het aangaan van samenwerkingen, met bijvoorbeeld de Genneper Hoeve zorgde voor meer stabiliteit en naamsbekendheid.

Bij Stadsbakkerij Broodt kiezen ze voor kleinschalig, duurzaam, lang gerezen, biologisch desembroodt. Broodt bakken moet voldoening en plezier geven. Het assortiment van de bakkerij is on-Hollands. Inspiratie komt soms van ver. Zoals het Pan de Galicia. Een Spaans
broodt waarvoor Dido speciaal naar het eind van de wereld (Finistere) reisde, het 100% roggebroodt Tourte de Seigle uit oost-Frankrijk en Broa de Milho (maisbroodt) uit Portugal.

De klanten van de bakkerij zijn divers. Van mensen die alleen biologisch eten tot foodies en van buren in de wijk tot klanten uit de wijde omtrek van Eindhoven. Binnen de expat-community heeft de bakkerij een goede reputatie. Voor veel expats heeft het broodt de kwaliteit die ze van thuis kennen. Fransen, Duitsers, Turken, Spanjaarden et cetera. Voor Nederlanders geeft het broodt juist een vakantiegevoel.

De reputatie, ambitie en kwaliteit van het broodt zorgde er al snel voor dat Broodt werd gezien als een interessante leverancier voor de betere Horeca. Bekende klanten zijn/waren Restaurant Wiesen*, Restaurant De Lindenhof** en Restaurant Zarzo*.

Het winkelinterieur van Broodt

Transport van broodt naar klanten gebeurt door Tour de Ville fietskoeriers. Verpakkingen zijn herbruikbaar en te composteren. Plastic wordt zoveel mogelijk vermeden. De ovens worden gestookt op groene-stroom. Overgebleven brood (wat niet vaak voorkomt) wordt gedoneerd aan Soep en Co die het serveren met de soep die
zij maken voor daklozen. Of kosteloos aan de Genneper Hoeve gegeven om de dieren mee te voederen.

Door zijn designachtergrond heeft Dido nog steeds een sterke band met de culturele sector. DDW is een vast onderdeel op de agenda en geeft ruimte aan jong designtalent om te kunnen exposeren. Ook met GLOW doet de bakkerij mee als dat mogelijk is. Er is ruimte om werk van kunstenaars te exposeren.

Ter ere van het tienjarig bestaan is er werk van beeldend kunstenaar en architect Teo Baelher te zien. Sinds het opstarten van de Stadsbakkerij Broodt, 10 jaar geleden, is Teo al klant en fan. Tijdens zijn persoonlijk geworstel tussen abstractie en werkelijkheid besloot Teo, 3 jaar geleden, om een keer een sculptuur te vervaardigen met een rogge-karwij brood dat hij zonet bij Broodt had gekocht. Anderhalf jaar later had hij de juiste duurzame techniek uitgedokterd om van het brood sculpturen te maken. Van de, speciaal voor Teo gemaakte broden, creëert hij verrassend sculpturen op het grensgebied van abstractie en herkenbaarheid en toont hij de schoonheid van brood. De expositie

Het tienjarig bestaan is een mooi moment om terug te kijken op wat is bereikt en wie daaraan hebben bijgedragen. Tijd voor dankbaarheid over de mogelijkheden die er waren en zijn, en de verkregen inzichten. Dus dank aan alle huidige en voormalige werknemers, de klanten, medestanders en partners. Stadsbakkerij Broodt is klaar voor de toekomst.

Voor meer informatie:
Dido van Klinken
Broodt
Smalle haven 101
5611 EH Eindhoven
0402 112200
06 22907156
info@broodt.nl 
www.broodt.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven