René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve

Na 5 jaar dragen René en Gineke de leiding van Odin boerderij De Beersche Hoeve over. Ze gaan een nieuwe toekomst tegemoet en organiseren samen een zomercursus biodynamische landbouw en vakantie in Frankrijk, van 16-22 juli 2023. 


René en Gineke in 2018

In 2016 nemen René Groenen en Gineke de Graaf samen met Koos Bakker van Odin het initiatief om met Stichting landgoed Baest te onderzoeken of op het landgoed een biologisch dynamische boerderij gevestigd kan worden waar de activiteiten van het bedrijf van René en Gineke, de Groenen Hof in Esbeek, kunnen worden voortgezet. Het is de wil van de eigenaar van het landgoed, Jan Hein van de Mortel, die de zorg voor het landgoed heeft overgedragen aan de Stichting landgoed Baest, dat in de toekomst zoveel mogelijk pachtgrond wordt uitgegeven aan biologisch-dynamische bedrijven.

Landgoed Baest
De drie partijen (Odin, Baest en de Groenen Hof) weten elkaar te vinden en de Stichting verwerft in 2017 aan de rand van het landgoed een voormalige manege waar de boerderij gevestigd kan worden. In hetzelfde jaar sluit Coöperatie Odin een pachtovereenkomst voor 27 jaar met stichting Landgoed Baest en is de start van de biologisch-dynamische zaadteelt boerderij De Beersche Hoeve een feit. Gineke en René verhuizen van Esbeek naar de boerderij in Oostelbeers en brengen hun machines, kennis en ervaring in om de basis te leggen voor het nieuwe bedrijf. Ook zetten ze op het nieuwe bedrijf de vervaardiging en verdeling voort van de biodynamische preparaten, die hun weg vinden naar veel biodynamische bedrijven en hobby-tuinders in Nederland en België.

Biodynamische veredeling
Van 2017 tot 2022 wordt er, samen met medewerkers en vrijwilligers hard gewerkt om het bedrijf uit de pioniersfase in een stabiele fase te brengen waarbij er intensief wordt samengewerkt met Kultursaat (Duitse vereniging voor plantveredeling en veredelingsonderzoek) en Bingenheimer Saatgut (verwerkings- en handelsbedrijf voor biologische zaden in Duitsland).

Jonge generatie neemt over
Het bedrijf en het werk groeien en laten steeds minder ruimte voor René en Gineke om inhoudelijk met de biologisch-dynamische landbouw en de achtergronden bezig te zijn en deze kennis over te dragen en te delen. Na een periode van bezinning nemen René en Gineke het moeilijke maar ook bevrijdende besluit om het bedrijf over te dragen aan de jongere generatie (Teun Luijten) en zich te bezinnen op een nieuwe toekomst.

Nieuwe start
Het moment is nu aangebroken dat René en Gineke daadwerkelijk afscheid nemen en de boerderij verlaten. René gaat voordrachten en cursussen geven over biologisch-dynamische landbouw (www.renegroenen.nl). Gineke is gestart met een opleiding holistische massage.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.