Ögema GmbH over de ernstige gevolgen van de regenval in de Italiaanse biologische tuinbouw

"Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"

De buitensporige regenval in Italië treft niet alleen de regio Emilia-Romagna, maar ook andere teeltgebieden in het land. "De Italiaanse AGF-sector staat er momenteel zeer slecht voor. In Emilia-Romagna hebben vooral peren, appelen, steenfruit, kiwi's, druiven en granen schade opgelopen. We kunnen dit gedeeltelijk compenseren met import uit andere gebieden zoals Calabrië, Sicilië of Apulië, maar bepaalde vroege steenfruitrassen kunnen we niet elders kopen", vertelt Emanuela Martella, in- en verkopster bij Ögema GmbH.

Het bedrijf, gevestigd in Mammendorf, houdt zich bezig met de inkoop en verkoop van biologisch geteelde groenten en fruit. Een belangrijk deel van het assortiment is afkomstig uit Italië, aldus Martella, die momenteel op Sicilië is om de situatie van de telers daar te bekijken. "Op Sicilië hebben de orkaan en de zware regens van de afgelopen dagen ernstige schade toegebracht aan de lente- en zomerproductie. Ook bij gewassen met veel groen is zware schade geconstateerd. Tot overmaat van ramp is de Etna momenteel weer actief en zijn de citrusbedrijven in de directe omgeving van de vulkaan al gedeeltelijk bedekt met as. Gelukkig is het citrusseizoen al achter de rug."


Materiële schade op het eiland Sicilië

Naast Italië rekent Ögema GmbH ook Spanje en Tunesië tot zijn belangrijkste inkooplanden. Martella: "We importeren nu meer abrikozen uit Spanje, terwijl normaal gesproken de focus duidelijk op Italië ligt." Het verminderde aanbod komt ook tot uiting in de prijs. "Door een gebrek aan beschikbaarheid worden Italiaanse aardappelen en wortelen tegen uitzonderlijk hoge prijzen verhandeld. Voor steenfruit zal het effect pas later in het seizoen merkbaar zijn, want in de vroege sector zijn de prijzen zelfs onder normale omstandigheden relatief hoog." Ook in de Italiaanse kersenteeltregio Apulië zijn de voortekenen vrij slecht door de overvloedige regenval.

Ongebroken vraag, onvoldoende beschikbaarheid
Ondanks alarmerende berichten in de media over inflatie en terughoudendheid bij aankopen, is de verkoop van biologische groenten en fruit ongeveer gelijk aan vorig jaar, vervolgt ze. "Wij leveren voornamelijk aan de gespecialiseerde natuurvoedingsector en constateren een vrij stabiele vraag in dit marktsegment. Voor bepaalde producten, zoals broccoli en bloemkool, hebben we gewoon minder verkocht, wat niet zozeer te wijten is aan een kleinere vraag, maar aan het gebrek aan beschikbaarheid", besluit Martella.

Voor meer informatie:
Emanuela Martella
Ögema GmbH
Wankelstraße 5
D-82291 Mammendorf, Duitsland
Tel: +49 (0)81459982133
mail@oegema.de 
www.oegema.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.