Florian Pfahler, bioFrische GmbH:

"Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"

De Duitse champignonsector kijkt terug op een bewogen jaar door inflatie en kostenstijgingen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. "Hoewel de oogst van biologische champignons van onze exclusieve leverancier Bio Pilzhof Leipzigerland stabiel is gebleven met ongeveer 14 ton per week, hebben wij de kostenstijgingen moeten doorberekenen, zowel in de productie als in de logistiek. Dit leidde vorig jaar tot een prijsverhoging van ongeveer tien procent. Wat de kosten betreft, zitten we ook met biologische champignons aan het maximum", meldt Florian Pfahler, eigenaar van het biologische groothandelsbedrijf bioFrische GmbH in Berlijn.

Toch is de huidige verkoopsituatie voor geteelde champignons goed, vervolgt Pfahler. "Het helpt ons zeker dat wij als gespecialiseerde biologische leverancier niet zo makkelijk te vervangen zijn met onze champignons van topkwaliteit. We moeten echter vaststellen dat er een duidelijke inflatieschok is geweest, vooral in de gespecialiseerde natuurvoedingshandel, onze belangrijkste afzetmarkt, waardoor het volume in de hele AGF-sector afgelopen zomer met ongeveer 20 procent is gedaald. Voor onze biologische champignons daarentegen was deze daling minder groot."


Enkele jaren geleden was bioFrische GmbH de drijvende kracht achter het merkconcept MushroMeatz. Het merk, en daarmee de portobello, heeft zich sindsdien naam gemaakt als BBQ-paddenstoel en wordt niet alleen door bioFrische maar ook door andere leveranciers aangeboden.

Aanvullend assortiment wilde paddenstoelen
Naast biologische champignons van regionale telers houdt bioFrische GmbH zich ook bezig met de inkoop en verkoop van wilde paddenstoelen uit biologisch gecertificeerde gebieden in de Roemeense Karpaten. Pfahler: "We zijn nu klaar met het morellenseizoen en we gaan naadloos verder met de eerste biologische cantharellen, die verrassend vroeg op de markt komen. Normaal komen de eerste exemplaren pas begin/half juni beschikbaar. Later zullen we ook eekhoorntjesbrood uit de Karpaten leveren." Het assortiment paddenstoelen van bioFrische GmbH wordt afgerond met exotische paddenstoelen, die naar verhouding slechts een kleine productgroep vormen.


Florian Pfahler op de laatste BioOst in Leipzig

Uitdagende inkoopsituatie
Naast paddenstoelen is bioFrische GmbH ook leverancier van het gehele assortiment biologische groenten en fruit. "Wij leveren zowel aan groothandelaren als aan bezorgdiensten en de verwerkende industrie en hebben ons gespecialiseerd in Duitsland en Italië. Voor onze klanten uit deze twee landen kunnen wij het hele jaar door het hele assortiment leveren. Wij concentreren ons op snelle levering rechtstreeks van vaste producenten aan de klanten. In het Duitse seizoen worden wij ook gewaardeerd als zogenaamde gap fillers: dat betekent dat wij de artikelen leveren in de regio's waar ze niet regionaal kunnen worden ingekocht", beschrijft Pfahler.

Vooral op het gebied van wortelen, sla en kool (bloemkool, broccoli, koolrabi) was de inkoop de afgelopen maanden zeer uitdagend. "In grote delen van Italië was het erg koud, en in Zuid-Italië hadden we te maken met kwaliteitsproblemen. Daardoor hebben we voor sommige producten niet helemaal aan het Duitse seizoen kunnen aansluiten. Momenteel komt het Duitse seizoen in de eerste gebieden weer op gang, waardoor de aanvoersituatie zich aanmerkelijk herstelt."

Flexibel en alert
Volgens Pfahler is het moeilijk in te schatten hoe de biologische markt zich dit jaar, dus na de inflatieschok van vorig jaar, zal ontwikkelen. "De omschakeling aan producentenzijde wordt vooral gedreven door de constante uitbreiding van het assortiment en de groei in de retail. Dit is echter niet per se nadelig voor ons. Want wij kunnen flexibel en alert reageren op marktschommelingen en kunnen zowel grote orders als gemengde pallets leveren."

Voor meer informatie:
Florian Pfahler
bioFrische GmbH 
Monumentenstr. 33/34 
D-10829 Berlijn, Duitsland 
Tel: +49 (0)173-92 44 289
vertrieb@biofrische.de  
www.biofrische.de 

Bio Pilzhof Leipzigerland GmbH
Klingenberg Straße 1
D-04552 Borna, Duitsland 
Tel: +49 (0) 433-245944
bio-pilzzucht@online.de
www.biopilzhof-leipzigerland.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven