Bio-boeren trekken meer dan 2500 bezoekers tijdens Campina Open Boerderijdagen

Tholen - De twee biologische deelnemers van de Campina Open Boerderijdagen kijken met een goed gevoel terug op de open dag van afgelopen vrijdag 19 mei. Het biologische melkveebedrijf van de familie Hettinga deed voor de eerste keer mee en voor de familie van den Berg (Hoeve Ackerdijk) was het de zevende deelname.

Familie Hettinga
Familie Hettinga is door net iets meer dan 1000 mensen bezocht (1025 om precies te zijn). Erik Hettinga vertelt dat het bio-melkveebedrijf in het Friese Koarnjum sinds 3 jaar op een nieuwe locatie zit. "We zijn vanuit het dorp hierheen gegaan. Daarna volgden twee coronajaren, dus hebben we het allemaal gecombineerd door ook extra mensen uit het dorp uit te nodigen. Er waren ook heel veel gezinnen uit Leeuwarden. Op de basisscholen in Leeuwarden hebben we flyers uitgedeeld, dat had dus zeker effect."

Hij geeft aan dat ze er met behulp van de vrijwilligers een heel mooie dag van hebben gemaakt. "Er waren ook vijf mensen van de Campina-fabriek uit Leeuwarden bij. Dat is wel heel leuk, dat zorgde samen met onze eigen vrijwilligers voor een mooie mix."

De melkrace viel in de smaak bij de bezoekers. Ook had de familie voor wat catering gezorgd: "Tijdens een bijeenkomst met een grote groep deelnemende boeren kregen we het advies om ook naast de Campina-producten wat eten aan te bieden. Ik had zelf een ijscokar geregeld, dat viel in de smaak. En de plaatselijke voetbalvereniging heeft hamburgers gebakken."

Rondleiding over de boerderij van familie Hettinga.

Ze kregen veel vragen op zich afgevuurd. "Men wil weten wat het verschil tussen regulier en biologisch is en tussen biologisch en biodynamisch. Ook de kalfjes bij de koe kwamen regelmatig aan bod. Mensen met heel specifieke vragen, stuurden ze bij de entree meteen naar mij toe. We hebben ook rondleidingen gehouden. Ik hield het wel bewust een beetje kort, mijn zoon en een vriend van hem hebben wat uitgebreidere rondleidingen verzorgd. De mensen hebben aardig gezien wat ze wilden zien. We kijken met een tevreden gevoel terug", besluit Erik.

Hoeve Ackerdijk
Ook Hoeve Ackerdijk opende wederom de deuren. "Het was een heel geslaagde dag. We hebben zo'n 1600 bezoekers mogen verwelkomen, dat was ook een beetje het gemiddelde volgens Campina. Er waren veel gezinnen bij, die nieuwsgierig waren hoe het er hier aan toegaat", vertelt Arie van den Berg. Hoeve Ackerdijk maakt nu ook zelf kaas. Bas, de zoon van Arie, vertelde de bezoekers alles daarover. "Mooi om op deze manier ook de nieuwe tak van onze boerderij onder de aandacht te kunnen brengen."

Veel belangstelling voor het verhaal van Hoeve Ackerdijk. 

Net als eerdere jaren mochten de bezoekers eerst een puzzeltocht over het hele erf doen. "Dat is vooral voor de gezinnen ideaal. Dit werkt erg goed. Verder heb ik meer dan 300 mensen het land mee ingenomen voor een weidevogelsafari. Dat doen we met twee wagens achter een tractor. Daar is altijd heel veel belangstelling voor. Mensen komen er niet voor, maar zijn echt verrast dat er zoveel natuur rond de boerderij zit."

Hoeve Ackerdijk kon rekenen op de steun van zo'n 30/35 vrijwilligers. Er is geschminkt, kinderen konden molentjes knutselen, er waren proeverijen, een stormbaan op het land. "Er was echt weer voldoende te doen. We hebben geen wanklank gehoord."

Wakker Dier riep op om extra goed te letten op grote uiers en vuile koeien. "Daar hebben we van een aantal mensen vragen over gekregen. Ik vind dit echt een 'sneaky' actie, heel vervelend dat mensen op pad gestuurd worden om dit stiekem te controleren."

Voor Arie zijn de Campina Open Boerderijdagen een mooie opvolger op Lekker naar de Boer. "Daar zijn we jaren geleden mee begonnen. Daarbij kreeg je zo'n 400/500 mensen op je erf. Het nadeel van deze Open Boerderijdagen is dat er zoveel mensen rondlopen dat je ze niet persoonlijk rond kunt leiden en met iedereen kunt praten."

Voor meer informatie:
Erik Hettinga
Biologisch melkveebedrijf familie Hettinga
Joussenwei 2
9056 PX Koarnjum
06 23971003
erik.hettinga@planet.nl 

Arie van den Berg
Hoeve Ackerdijk
Rotterdamseweg 223
2636 KC Schipluiden
0152 560171
hoeveackerdijk@hetnet.nl 
www.hoeveackerdijk.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.