Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation

Op 30 april vierde het bedrijf Augustin het 33-jarig bestaan van de biologische teelt op het eigen fruitbedrijf in het hart van het Alte Land en het 25-jarig bestaan van de handelsonderneming Bio-Obst Augustin GmbH & Co. KG. Parallel aan deze festiviteiten werd op het industrieterrein "Ostfeld" in Jork de nieuwe bedrijfsruimte met een sorteer- en verpakkingsstation voor biologisch hardfruit feestelijk geopend. Mededirecteur Hinrich Quast gaf ons samen met Matthias Kinzel, projectbegeleider bij de machineleverancier Palm Systems, een rondleiding door de gloednieuwe hal. 

Met de verhuizing naar het moderne hoofdkantoor (totale oppervlakte: 3.500 m²) kon de firma Augustin een aanzienlijke capaciteitsverhoging realiseren. Het hart van het nieuwe pand is de sterk geautomatiseerde sorteer- en verpakkingsruimte van in totaal ruim 1.500 m². In de andere gebouwen zijn de leegruimten (400 m²) en de koelruimten en ULO-ruimten (respectievelijk 850 en 140 m²) voor opgeslagen producten ondergebracht. De ULO-opslag is verdeeld in vier ruimtes, elk met een capaciteit van 50 ton. Verder is de nieuwe locatie voorzien van in totaal 400 m² kantoor- en personeelsruimte.


Schouder aan schouder: Matthias Kinzel (l) van het naastgelegen bedrijf Palm Systems stond Hinrich Quast vanaf het begin met raad en daad terzijde. "Ongeveer 80% van ons machineportefeuille wordt op deze locatie gebruikt", zegt Kinzel. Zijn buurman is het daarmee eens: "Onze expertise op het gebied van Demeter-appelen en de technische knowhow van Palm vormen de basis van dit unieke project."

De cijfers en prestatiecapaciteiten van de nieuwe sorteer- en verpakkingsinstallaties zijn stuk voor stuk indrukwekkend. "We kunnen op piekmomenten tot 12 ton appelen en tot 2,5 ton peren per uur sorteren. Wij hebben onze capaciteit voor het verpakken van losse producten kunnen verhogen tot drie à vier ton per uur. We hebben ook een aparte verpakkingslijn voor foodtainers met een geïntegreerde Sikafruit-sealmachine van Silcoplan met een cyclussnelheid van ongeveer 40 tot 50 trays/minuut," berekent Quast.


Automatisering 2.0: van het automatisch legen van kratten tot ultramoderne sorteer- en verpakkingstechnologie


Tijdens het sorteerproces worden niet alleen het uiterlijk van de biologische appel, maar ook de interne waarden meermaals gecontroleerd.


Gesorteerde appelen in de opvanggoot van de sorteermachine

Bio-Obst Augustin GmbH & Co. KG brengt uitsluitend producten van de vereniging op de markt die afkomstig zijn van in totaal tien bedrijven. Het grootste deel gaat rechtstreeks naar de Duitse vakhandel in natuurvoeding, een klein deel wordt ook geëxporteerd naar de Benelux en Scandinavië. "We hebben in het afgelopen oogstjaar een enorme appelopbrengst gehad. Als we naar de huidige voorraad kijken, zal het ons normaal gesproken lukken om het tot de nieuwe oogst vol te houden", beschrijft Quast. Wat de rassen betreft, zullen Elstar en Topaz naar verwachting tegen het einde van de maand zijn uitverkocht. Natyra, Jonagored en Red Jonaprince daarentegen zullen tot het einde van het seizoen beschikbaar zijn. 

De eerste helft van het seizoen in de herfst verliep vanuit marketingoogpunt uiterst traag, vervolgt Quast. "Sinds de jaarwisseling is de vraag weer geleidelijk toegenomen, hoewel de prijzen nog steeds iets beter zouden moeten zijn gezien de aanzienlijke kostenstijgingen. Zo hebben wij ongeveer een verdubbeling van de opslagkosten moeten accepteren als gevolg van de gestegen stroomprijzen en de uitgebreide koelcapaciteit op de nieuwe locatie, die tot op zekere hoogte wordt opgevangen door de zonnepanelen. Aan de verkoopzijde is fruit minder in trek bij de consument, wat duidelijk te wijten is aan de inflatie. Wij constateren dat de klassieke biologische kopersklasse zich heroriënteert, wat weer ten koste gaat van de gespecialiseerde handel."


Verpakkingsruimte met 3 verpakkingslijnen 


Elisam-sorteermachine met Ellips-sorteersoftware


Hoewel de kerncompetentie van Augustin nog steeds het verwerken en vermarkten van biologische appelen is, worden er ook peren verwerkt. Op de foto: Palm Krattenvuller

Deichperle en Xenia: het hardfruit van morgen?
In het afgelopen decennium is ook het aanbod aan biologische appelen snel toegenomen, zegt Quast terugkijkend. "Het biologische ras Deichperle heeft een interessant groeipotentieel, vooral in het vroege najaar. Momenteel bedraagt het totale afzetvolume ongeveer 150 ton. Het oogstvolume van het schurftresistente ras Freya bedraagt ongeveer 150 tot 200 ton, terwijl ook Natyra aan belang wint met ongeveer 250 ton."

Vergeleken met appelen, met een totaal van 9.000 tot 10.000 ton, hebben peren met ongeveer 250 ton per jaar meer een aanvullend karakter bij Bio-Obst Augustin. Quast: "Wij streven er echter naar ons volume in de komende vijf jaar te vergroten tot 400 à 500 ton, waarbij de focus ligt op Conference en Xenia. Xenia volgt dank haar goede bewaarbaarheid het verkoopvenster van de Conference op, waardoor ze bijzonder geschikt is voor de tweede helft van het seizoen."


De kratten worden van bovenaf naar de sorteer- en verpakkingsinstallaties gevoerd


Hinrich Quast op het buitenterrein van de nieuwe locatie


Altländer bio-appelen in het waterbad

Voor meer informatie:
Hinrich Quast
Bio-Obst Augustin GmbH & Co. KG
Ostfeld 25
D-21635 Jork, Duitsland
Tel: +49 (0)4162 90018 21
hinrich.quast@bioaugustin.de 
www.augustin.de 

Matthias Kinzel 
Palm Maschinen GmbH & Co. KG
Ostfeld 23
D-21635 Jork, Duitsland
Tel: +49 (0)4162 90 79 90
mkinzel@palm-systems.de    
www.palm-systems.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.