Focus op bodem, koe en mens geeft beter rendement

Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch

De winnaar van de Agroscoopbokaal Biologisch 2023 is bekend. Reudink kent de prijs toe aan Maatschap Muggen, het biologische melkveebedrijf van Arjan en Andrea Muggen in Ansen (Drenthe). Door de focus op bodem, koe en mens realiseerden zij een uitstekend resultaat en daarmee een verbetering van het rendement. Deze combinatie maakt dat zij zich onderscheiden van andere biologische veehouders en worden uitgeroepen tot winnaar van de Agroscoopbokaal.

Arjan en Andrea zijn de 4e generatie Muggen op het bedrijf dat is opgericht in 1912. "We hebben 90 zwartbonte melkkoeien en 60 hectare land in gebruik. Daarnaast hebben we elzensingels en natuurland in beheer", vertelt Arjan. De ouders van Arjan, Henk en Jannie Muggen, wonen ook op het bedrijf en zijn nog altijd erg betrokken. "De trots van mijn moeder is ons winkeltje en theehuis – De Groene Hof – waar we streekproducten verkopen."

Focus op bodem, koe en mens geeft beter rendement
"Wij streven naar een gezonde veestapel en continuïteit van ons bedrijf. We boeren zoveel mogelijk op natuurlijke wijze. Daarbij kijken we naar de behoeften van het dier, het gewas en de bodem", aldus Arjan. Dit resulteerde in een stijging van het melkproductie-niveau met 800 liter per koe. Daarnaast is de dierdagdosering teruggebracht naar minder dan 0,05 en is de levensproductie verhoogd. "Ook ervaarden we geen winterdip", vult Arjan aan. Verder investeerde de familie in een automatische mestschuif en het voersysteem voor meer arbeidsgemak en dierwelzijn. Naar de toekomst toe richten Arjan en Andrea zich op de productie van groene energie. Zo komen er deze zomer zonnepanelen op het dak van de stal.

Toekomstgerichte keuzes maken een 'terechte winnaar'
Henk-Jan Bakker, specialist biologische melkveehouderij bij Reudink, spreekt van een terechte winnaar: "De familie Muggen maakt toekomstgerichte keuzes en is zo in staat om meer uit het bedrijf te halen. De focus op de bodem door mengteelt resulteert in een verbeterde kwaliteit ruwvoer. De aandacht voor diergezondheid op het bedrijf is zichtbaar in de keuzes voor huisvesting en de verlaagde dierdagdosering. En ze hebben oog voor de mens. Zo behalen zij een hoge melkproductie en draaien ze een toprendement." Maatschap Muggen is een klant van Reudink en dealer AgroNoord.

Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent 7 winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee en vleespluimvee (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2023 bekendgemaakt. Daarnaast is er een feestelijke bijeenkomst voor alle winnaars met de huldiging en de uitreiking van de bokalen.

Voor meer informatie: 
Reudink
info@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.