Christophe Dekerle, Acquette SARL - Ferme de l'Artois

Innovatie: onkruidbestrijding met behulp van camera's

Acquette SARL, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het telen, het verpakken en het verhandelen van uien onder het merk 'Ferme de l'Artois', heeft dit jaar besloten om te investeren in de door Ecorobotix in Zwitserland ontwikkelde technologie voor de plaatselijke bestrijding van onkruid.

Een aantal eerste tests
"We zijn een maand geleden met een aantal tests begonnen, dus dit is het eerste jaar dat we onze uienplanten met de nieuwe anti-onkruidtechnologie behandelen", legt Christophe Dekerle uit. In de praktijk betekent dit dat een kleine tank vooraan op de trekker het anti-onkruidproduct over een breedte van 6 meter verspreidt. De camera's (1 camera per meter) zijn speciaal ontworpen om onkruid te detecteren en onkruid van uien te onderscheiden. Een tablet in de trekker helpt vervolgens de precieze hoeveelheid van het per hectare te spuiten anti-onkruidproduct te bepalen. "Op basis van de resultaten van de al uitgevoerde tests hebben we zo een besparing tot 95% aan gewasbeschermingsmiddelen weten te realiseren."

Acquette SARL is altijd bezig met innoveren en heeft daarom ook besloten de sprong te wagen en tegemoet te komen aan de vraag van klanten die graag zien dat er milieuvriendelijker wordt geteeld.

Minder gewasbeschermingsmiddelen en kleiner opbrengstverlies
De nieuwe technologie helpt "onkruid te bestrijden en op die manier het verlies aan opbrengst te beperken. Tijdens het traditionele proces behandelden we altijd het hele veld, wat stress bij de planten kon veroorzaken en automatisch tot meer opbrengstverlies of vroegrijpheid leidde.

Daarnaast helpt de nieuwe technologie om het feit dat het aantal toegestane werkzame stoffen afneemt en het feit dat de wel toegestane vervangers minder effectief zijn, te compenseren." Hoewel de verschillen in opbrengst nog niet zijn gekwantificeerd, zullen verder in de loop van het jaar toch al wel verdere tests worden uitgevoerd. 


Acquette SARL begint in juni met het oogsten van uien. Het vorige seizoen was wat betreft het aantal partijen in Frankrijk en in Europa ingewikkeld, maar het zal het bedrijf gegarandeerd lukken alle klanten  uien uit Frankrijk te leveren en de kloof tussen de oude en de nieuwe oogst te overbruggen.

Voor meer informatie:
Acquette SARL – Ferme de l’Artois
11 Chemin des Anzacs,
62450 Bapaume, Frankrijk
Tel. : +33 3 21 07 00 36
contact@acquette.com 
christophe.dekerle@acquette.com 
fermedelartois.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven