Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten

Een groot aantal Beierse consumenten vindt producten uit de regio met de beproefde Beierse kwaliteits- en herkomstkeurmerken belangrijk. Dat is althans het resultaat van een nieuwe studie van de Technische Universiteit München (TUM), die landbouwminister Michaela Kaniber in München bekendmaakte. Uit de studie blijkt dat iets minder dan 20 procent van de ondervraagden zegt meer regionaal geproduceerde levensmiddelen te kopen dan begin vorig jaar, ondanks hogere prijzen.

Hetzelfde geldt voor biologische producten uit Beieren: volgens de gegevens bleef het aantal biologische producten in de winkelwagens in 2022 ongewijzigd; er is zelfs een positieve trend te zien. Voor de 12e keer ondervroeg de TUM meer dan 1.000 burgers in Beieren over hun gewoonten bij het kopen van levensmiddelen en over hun voedingspatroon. Het doel is om de huidige trends op het gebied van biologisch en regionaal voedsel uit Beieren in kaart te brengen. "We willen weten hoe mensen eten, hoe ze inkopen en of hun koopgedrag verandert. De resultaten stimuleren ons om ons voedings- en landbouwbeleid te blijven richten op biologische, gecertificeerde streekproducten", zei minister Michaela Kaniber tijdens de presentatie over de resultaten

"Het nieuwe onderzoek laat ons opnieuw zien dat burgers de keurmerken gebruiken als hulpmiddel bij hun inkopen. Dit versterkt onze binnenlandse landbouw en helpt deze nog beter, duurzamer en diervriendelijker te maken." Steeds meer burgers kennen de kwaliteitskeurmerken van producten met Beierse oorsprong. Meer dan 40 procent van de ondervraagden is bekend met het Beierse Bio-Siegel, dat sinds 2014 bestaat. De helft van de deelnemers herkent biologisch voedsel dat in Beieren is geproduceerd aan dit keurmerk. Het label "Geprüfte Qualität - Bayern", dat sinds 2002 op de markt is en onder meer staat voor 100 procent Beierse producten, is bij iets minder dan 20 procent van de ondervraagden bekend. Al met al bleef de vraag naar biologische en regionale producten stijgen, hoewel niet zo sterk als in 2020/21.

Het onderzoek keek ook naar trends in de vleesconsumptie: tien procent van de respondenten zegt helemaal geen vlees te eten, terwijl een kwart zichzelf omschreef als "flexitariër", d.w.z. af en toe vlees eten. Onder de vleeseters stond gevogelte het vaakst op tafel, gevolgd door varkensvlees en rundvlees. Dat laatste werd vooral gegeten bij speciale gelegenheden. Minister Michaela Kaniber: "Het maakt niet uit of het om vlees of andere producten gaat - de producten op het boodschappenlijstje moeten beslist uit Beieren komen en regionaal zijn. Wie bewust Beierse producten koopt, krijgt niet alleen eersteklas kwaliteit, maar draagt ook bij aan de bescherming van het klimaat en het milieu. Want regionale producten hebben nu eenmaal de kortere weg. En ze zijn gewoon verser."

Voor meer informatie:
stmelf.bayern.de  


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.