Amelia Gangarossa (Sicilië):

"Met de biologische teelt van tomaat speel je in op de trend"

Op enkele kilometers van Scoglitti, in de Siciliaanse provincie Ragusa, teelt Amelia Gangarossa meerdere biologisch gecertificeerde tomatensoorten voor de versmarkt. In deze streek dicht bij de zee zijn de bodem- en klimatologische omstandigheden ideaal voor de kasteelt. 

Amelia Gangarossa

"Vruchtbaar land en ideale klimatologische omstandigheden zijn onze belangrijkste zakenpartners", zegt Amelia gekscherend. "Al doen we er zelf natuurlijk ook alles aan om tomaten van de best mogelijke kwaliteit te telen. We zijn in het bezit van meerdere certificaten afgegeven door certificeringsbureau Agroqualità. Het idee om biologisch te telen in een streek waar de conventionele teelt met geïntegreerde plaagbestrijding de norm is, deed eerst wat wenkbrauwen fronsen. Maar na verloop van tijd zijn we erin geslaagd en daar zijn we nu heel trots op."

Cherrytomaten

"We telen cherrytomaten, cherrypruimtomaten en gladde ronde tomaten, de zogenaamde trostomaten. Ons areaal beslaat slechts 1,7 hectare, maar de kwaliteit wordt zeer gewaardeerd, ook omdat we veel aandacht besteden aan zorg voor het milieu en voedselveiligheid. Aan de andere kant zijn ook wij consumenten en zouden we niet willen dat onze kinderen producten eten die niet strikt gecontroleerd zijn. Al meer dan twintig jaar leveren we al onze tomaten aan telersvereniging Agrologica di Chiaramonte Gulfi, die biologische producten in heel Europa op de markt brengt."

Gladde ronde tomaten (trostomaten) 

Siciliaans tomatenseizoen 2022/23
"Dit jaar zijn er al vele kritieke momenten geweest in de teelt", vertelt Gangarossa. "We hebben ongewoon zomerse temperaturen gehad tot eind december, daarna overstromingen, maar ook fytosanitaire problemen met de aanwezigheid van ToBRFV. Van een vroegrijpe productie eind vorig jaar, die eerder lage prijzen haalde op de markt, vervielen we in productschaarste met bijgevolg heel hoge prijzen, vooral voor de kleine tomaten."

Cherrypruimtomaten

Wat de toekomstige uitdagingen betreft, zegt Amelia dat ze door de jaren heen hebben begrepen dat de toekomst ligt in duurzaamheid en aandacht voor de eisen van de consument. "Als je je wilt onderscheiden van de massa, moet je focussen op kwaliteit en wij zijn ervan overtuigd dat kwaliteit biologische teelt inhoudt. Precies om deze reden zullen we ook onze resterende 3-4 hectare geleidelijk omschakelen naar bio. In de komende jaren zullen we ook ons kasareaal uitbreiden." 

Voor meer informatie:
Azienda Agricola
Gangarossa Amelia
Tel: +39 3383135196
ameliagangarossa.azagr@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.