BioPlus: "Pitloze bio en Demeter druiven zijn de toekomst"

Rond het Siciliaans dorp Canicattì bouwen de druiventeeltbedrijven die het handelsbedrijf BioPlus van fruit voorzien verder op enkele belangrijke tradities. Hier worden witte, rode en zwarte druiven, met en zonder pit, van mei tot eind december – ten minste als het weer het toelaat – op de markt gebracht. We spraken met Francesco Petralito, kwaliteitsmanager van dit bedrijf dat sterk inzet op de gecertificeerde biologische en Demeter producten. 

Francesco Petralito

"Ons areaal beslaat ruim 70 hectare, waarvan 20 Demeter gecertificeerd", zegt Peralito. "Daarnaast betrekken we ook nog product van partnertelers die samen zo’n 60 hectare bezitten. Het totale areaal bestaat dus uit ruim 130 hectare, waarvan ongeveer de helft opnieuw is aangeplant met pitloze rassen. En dat percentage zal in de toekomst nog toenemen, terwijl we toch een aanzienlijk aandeel druiven met pit zullen behouden. We besluiten nooit zomaar spontaan om over te schakelen op een bepaald nieuw ras. Er gaat steeds een studie aan vooraf over markttendensen. Zo proberen we concurrerend te blijven. In meerdere Europese landen, behalve Frankrijk, is er veel vraag naar onze biologische en biodynamische druiven zonder pit."

Witte druiven

"De oogst begint op 20 mei met de rassen Victoria en Black Magic. Daarmee gaan we door tot ongeveer half/eind juli, om daarna over te schakelen op de middellate en late rassen tot bijna eind december. Met de vroege pitloze rassen starten we daarentegen eind juni en met de late rassen sluiten we af in november. In het eerste deel van het seizoen, grofweg van mei tot en met juni, voelen we weinig concurrentie omdat Egypte dan bijna aan het einde van zijn seizoen is. We hebben dan nagenoeg het monopolie. Maar elk jaar is ook weer anders. Daarna komt de regio Apulië op de markt, waarmee we bijna tot het einde van ons seizoen in een vriendschappelijke sfeer de concurrentie aangaan."Druiven in een karton

"De druiven zijn uitstekend van kwaliteit dit seizoen", vertelt Petralito. "De trossen zijn goed gevormd en we verwachten dat de druiven de kwaliteitsnorm halen die de Europese markt zo waardeert. Zo hopen we eindelijk de negatieve trend van de voorbije seizoenen te doorbreken. Want met een uitmuntende kwaliteit kan het niet anders dan dat de afzet bevredigende resultaten zal opleveren. Vooral het segment van de biologische en Demeter druiven zullen een tandje bijsteken op de buitenlandse markt, waar dergelijke producten zeer gewild zijn door de bewuste consument." 

Druiven in een bakje

Duurzaamheid
"We streven naar duurzaamheid in het veld, maar ook in het pakstation. Sinds drie jaar hebben we alle plastic geweerd. Nu gebruiken we voor de verpakkingen uitsluitend nog karton en PLA. Respect voor het milieu moet aan de andere kant ook coherent zijn en onze Franse, Nederlandse en Duitse handelspartners, zowel in de groothandel als in de retail, begrijpen dat. Een kanaal dat voor ons van groot belang is, zijn de winkels die gespecialiseerd zijn in biologische en Demeter producten."

Voor meer informatie:
Francesco Petralito
Bioplus srls
Via Regina Margherita, 169
92024 Canicattì (AG) - Italië
Tel: +39 3338331308
info@bioplus.srl
bioplus.srl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.