Tweede Kamer wil jaarlijkse monitoring van bijen, hommels en vlinders

Afgelopen dinsdag nam de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin het kabinet wordt gevraagd met ingang van 2023 jaarlijks te rapporteren over de monitoring van bestuivers, en hierbij in te zetten op de indicator bijen-, hommel- en vlindersoorten.

De Tweede Kamer constateert dat in de bijenstrategie van de Europese Unie concrete meetbare doelen vastgesteld zijn om te monitoren hoe het is gesteld met populatietrends onder bijensoorten. Het eerste jaartal waarover gerapporteerd zou moeten worden is 2023.

De Europese Commissie heeft voorgesteld jaarlijks te monitoren hoe het gesteld is met aantallen bijen-, vlinder- en zweefvliegsoorten. De oorspronkelijk inzet van het kabinet was om alleen makkelijk identificeerbare soorten jaarlijks te monitoren, en andere soorten slechts één keer per drie jaar. De Tweede Kamer haat daar niet mee akkoord en vindt dat populatietrends niet ingezet moeten worden ingezet op soorten die makkelijk te tellen zijn, maar op indicatorsoorten.

Foto: Dreamstime

Bron: Tweede Kamer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.