VBT-cijfers week 18

Prijsvorming komkommer blijft moeizaam, ook bij bio

De komkommerprijs blijft op lage niveaus hangen. In week 18 zakte de middenprijs weer iets, na een kleine opleving van de middenprijs in week 17. Met een middenprijs van 12,7 eurocent per stuk ligt de prijs nog altijd onder het vijfjarig gemiddelde bij het VBT. 

De slaprijzen, ook een saladegroente die belang heeft bij mooi weer en hierdoor extra consumentvraag, stijgen wel. Vooral voor de speciale slasoorten liepen de prijzen op. Ook de middenprijs voor kropsla stijgt. Hier geldt echter wel dat de stuksprijs met 24 eurocent onder het vijfjarig gemiddelde ligt. 

De middenprijs voor biologische komkommers schoot in week 18 ook door het vijfjarig gemiddelde. De prijs komt uit op 58,3 eurocent per stuk. 60 eurocent was de afgelopen vijf jaar gemiddeld rond deze tijd.

De middenprijzen voor tomaat, zowel los als tros, dalen al enkele weken, maar liggen nog wel boven het vijfjarig gemiddelde. In week 18 komen de middenprijzen uit op 1,23 euro voor een kilo losse tomaten en ruim 1,25 euro voor een kilo trostomaten. Voor trostomaat betekent dat een prijsdaling ten opzichte van een week eerder van net geen 50 eurocent.

De gemiddelde paprikaprijs bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties ligt met ruim 1,83 euro boven het vijfjarig gemiddelde. Oranje werd met 2,34 euro het best betaald. De middenprijs voor groen steeg naar 1,87 euro. De prijs voor rode paprika's zakte iets onder het vijfjarig gemiddelde en komt uit op ruim 1,92 euro. Richting juni is een prijsdaling gebruikelijk.

De middenprijs voor aardbeien liep afgelopen week weer een stukje op. Gemiddeld deed een kilo in week 18 net geen 4,44 euro. De prijs voor Elsanta ligt hier net iets onder met 4,39, die van Sonsation komt uit afgerond uit op 4,77 euro.

Bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. De cijferpagina bestaat inmiddels twee jaar. Met de cijferwebsite wil het Departement Landbouw en Visserij zorgen voor een betere kennis over landbouw en visserij bij de burger-consument enerzijds en voor een grotere transparantie van markt- en prijsgegevens voor de landbouwer anderzijds. 

Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers. De VBT-middenprijzen voor groenten voor week 17 zijn hier na te zien. Die voor fruit hier.  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.