Biologische bloem(boll)entelers Julian Langelaan en John Huiberts delen hun ervaringen tijdens excursies

Ruim 30 geïnteresseerden hebben op vrijdag 28 april een bezoek gebracht aan biologische bloemenkwekerij Op Beemster klei én aan biologische bollenkwekerij Huiberts bloembollen. Daar deelden experts Julian Langelaan en John Huiberts hun ervaring met deze teeltwijze. De excursies waren georganiseerd door Bionext in het kader van het project kennisplatform voor de biologische sierteelt. 

Bezoek aan 'Op Beemster klei'
Julian Langelaan teelt op 2,5 hectare zware kleigrond biologische zomerbloemen. Hij doet dit in samenwerking met biologische akkerbouwer Jan Knook. Het voordeel hiervan is dat de bloementeelt mee kan draaien in de vruchtwisseling van het akkerbouwbedrijf. Naast zaaibloemen teelt Julian ook vaste planten. In totaal teelt hij zo'n 30 verschillende soorten op commerciële basis. Ook probeert hij op kleine schaal voortdurend nieuwe soorten uit. Een groot deel van de soorten vermeerdert hij zelf.

Julian Langelaan

Tijdens de rondleiding legt Julian uit hoe hij tot de keuze komt om een bepaald gewas wel of niet (meer) te telen. De hoeveelheid arbeid in verhouding tot de prijs maar ook de teeltrisico's en spreiding in de oogstperiode spelen daarbij een rol. De belangrijkste afzetkanalen voor zijn bloemen zijn lokale bloemisten, Bloomon, groothandels en de veiling.

Oplossingen tegen onkruid
Vanuit de deelnemers kwamen vooral vragen over de omgang met ziektes en plagen en de beheersing van onkruid. Voor de onkruidbeheersing beveelt Julian aan soorten te telen die snel de bodem bedekken. Voor vaste planten is de bodem afdekken met plastic een optie, maar dit is niet bevorderlijk voor het bodemleven. Verder is het een kwestie van goed bijhouden en als dat niet lukt, bijvoorbeeld door de weersomstandigheden, moet je soms ook je verlies nemen, aldus Julian. Voor beheersing van ziekten en plagen maakt hij zo veel mogelijk gebruik van de aanwezige natuurlijke vijanden.

Bezoek aan 'Huiberts bloembollen'
De excursie bij John en Johanna Huiberts begint met een presentatie in de speciale ontvangstruimte waar ook regelmatig groepen scholieren of ambtenaren te gast zijn. Huiberts biologische bloembollen is de grootste biologische bloembollenkweker van Nederland. Van de ongeveer 65 hectare biologische bloembollen in Nederland nemen ze 40 hectare voor hun rekening. John is gestart met biologisch telen omdat hij grote problemen had met aaltjes in de bodem. De grootste uitdaging in het omschakelingsproces was dan ook 'het weer levend krijgen van de dode bodem'.

John Huiberts

Ook de afzet was aanvankelijk een grote uitdaging. De soorten die John gewend was om te telen bleken niet goed te passen bij de wens van zijn biologische klanten. Inmiddels teelt hij een grote variatie aan soorten. Soorten die goed biologisch te telen zijn zoals botanische tulpen en soorten waarmee je je kunt onderscheiden in de markt zoals dubbele narcissen. De afzet richting particulieren verloopt via een webshop. Een deel van de bollen wordt in de winter opgepot en met pot en al aan consumenten verkocht via de biologische speciaalzaken. Het grootste deel van de bollen komt via de groothandel bij gemeentes terecht.

Robots en drones
Tijdens de rondleiding laat John zien dat hij behalve biologische bloembollen ook groenbemesters teelt om de bodemkwaliteit te verbeteren én om onkruidgroei tegen te gaan. Onkruidbeheersing is een grote uitdaging in de biologische bloembollenteelt. Daarom heeft John een machine ontwikkeld waarmee hij de bloembollen onder een groenbemester kan planten. De bollen groeien hier vervolgens gewoon doorheen. Daarnaast is hij betrokken bij de ontwikkeling van een robot die het onkruid mechanisch of met behulp van een laserstraal kan bestrijden. Technische innovaties zoals robots en drones zijn volgens John belangrijk om in de toekomst het groeiende tekort aan arbeidskrachten op te vangen en om meer jonge mensen te interesseren voor de landbouw.

Brede interesse in biologische sierteelt
Op de excursie waren uiteraard veel biologische bloemenkwekers. Daarnaast waren er ook enkele biologische akkerbouwers en gangbare bloemenkwekers met interesse in de biologische teelt. Verder waren vertegenwoordigers van andere keurmerken in de sierteelt (MPS, Barometer Duurzame Bloemist), Royal Flora Holland en stichting Natuur en Milieu aanwezig.

Klik hier voor meer informatie over het project kennisplatform voor de biologische sierteelt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.