Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Net gecertificeerd: Chateau Amsterdam

"Als het aan de eigenaars ligt, hebben we morgen al een volledig biologisch wijnassortiment"

Chateau Amsterdam is een wijnmakerij in de stad, zonder eigen wijngaard. De druiven komen uit verschillende delen van Europa, maar de wijnen worden vooral lokaal geconsumeerd. De wijnmakerij is sinds kort Skal-gecertificeerd.

Van oudsher zaten wijnmakerijen op het platteland, Chateau Amsterdam zit juist midden in de stad. De druiven komen overal uit Europa vandaan en worden hier verwerkt tot wijn. De urban winery werd in 2017 door vader en zoon Jos en Remy Harrewijn gestart. In Australië of Amerika is het heel normaal dat druiven duizenden kilometers afleggen voordat ze worden verwerkt, vertelt productiemanager Didier Horstman. "Daar staan mensen niet bij stil, omdat het één land is. In Europa hebben we veel meer landsgrenzen. Het is ongewoon om druiven uit een ander land te halen. Ook Europese wijnboeren zijn dat niet gewend. Ze vragen bijvoorbeeld welke accijnspapieren er nodig zijn. Maar ik koop geen wijn van je, ik koop fruit, zeg ik dan. Daar zit geen accijns op."

Beleving
Een bezoek aan Chateau Amsterdam is volgens hem een beleving. "Er gebeurt altijd wat. De druiven komen binnen, er wordt iets gebotteld of er lopen wijnmakers door de winery heen. Er worden ook rondleidingen gegeven." Behalve de wijnmakerij is er een wijnbar, een restaurant en een winkel. De wijnmakerij heeft sinds kort een Skal-certificaat, stap één. Einddoel is een volledig biologisch wijnassortiment.

Gefaseerd
"Als het aan de eigenaars ligt, zijn we morgen al zover", lacht Horstman. "Het zit gewoon in hun denkwijze. Maar dat moet je gefaseerd doen. We hebben partners waar we al jaren druiven van kopen, die kun je niet zomaar overboord flikkeren. De ambitie is 40 procent biologisch komend jaar en daarna zullen we gestaag doorgroeien naar 100 procent in 2025. Met een slag om de arm, want we hebben maar twee oogsten om de conversie te maken. Dat is echt heel weinig."

Gecertificeerde druiven
De wijnmakers werken al volgens de regels van Skal. "Nu moeten we gaan zorgen voor biologisch gecertificeerde druiven, dan volgen de eerste biologische wijnen vanzelf." Het liefst wil hij dat alle wijnboeren meegaan met hun biologische avontuur. "Maar de realiteit is dat we een aantal van hen zullen moeten bedanken." Niet iedereen wil zich namelijk laten certificeren, ook als ze voor een groot deel aan de regels voldoen.

Klimaatverandering
Sommigen vinden het commerciële onzin, maar vaak willen de druivenboeren gewoon de baas blijven over hun eigen land. Horstman: "Klimaatverandering is natuurlijk aan de orde van de dag. Afgelopen zomer ging het bijvoorbeeld enorm regenen rond het oogstmoment. Dan krijg je edele rotting, schimmel dus. Daar willen boeren gewoon op kunnen reageren zonder beperkt te zijn in wat ze mogen gebruiken. Dat geldt ook voor perioden wanneer de natuur een sprong maakt en er ineens weer nachtvorst is. De wijnranken moeten dan opnieuw gereset worden en boeren willen dan zelf kiezen welke middelen ze daarvoor gebruiken."

Kwaliteitskeurmerk
Biologische druiven zijn schaarser, dus daar ligt wel een uitdaging. Zeker aangezien de biologische markt groeit. "De Australische markt heeft een enorme klap gehad doordat de samenwerking met China is opgeblazen tijdens Covid. Ze zitten met allemaal onverkochte wijn, maar de organic wijn is allemaal verkocht. In Frankrijk zie je ook overschotten van gangbare wijn terwijl de bio-wijnen zijn uitverkocht." Biologisch is ook een kwaliteitskeurmerk geworden, denkt hij. "Als je biologisch werkt, vinden mensen je toch een wat meer gecontroleerde partij."

QR-code
De winery is ingericht op traceability, van de eerste tot de laatste stap wordt precies bijgehouden wat er gebeurt. "Ik liet de Skal-inspecteur op mijn telefoon zien wat ik kon doen met een QR-code die op de tank geplakt zit. Hij zei: dat heb ik nog nooit gezien, maar ik word er wel heel blij van." Als de druiven binnen komen, worden ze gewogen en worden er direct samples genomen en metingen gedaan in het laboratorium. Vervolgens wordt er wijn van gemaakt. Dat proces wordt ook helemaal vastgelegd en gedocumenteerd. Elke keer als er een additief bij gedaan wordt, wordt dat gedocumenteerd. "Dus in dat opzicht werken we al heel professioneel." Het enige dat zal veranderen is dat goed moet worden gedocumenteerd welke druiven en wijnen biologisch zijn.

Crowdfund
Chateau Amsterdam is deels gecrowdfund. "We willen op de allerhoogst mogelijke schaal van professionaliteit werken om investeerders te laten zien dat we zorgvuldig omgaan met hun geld en het product. In de toekomst willen we uitbreiden naar andere landen, dan wordt ons draaiboek in copy-paste-vorm uitgerold. Dan wil je het beste jongetje van de klas zijn en niet ingehaald worden door anderen."

Leuke inspectie
De inspectie vond hij oprecht leuk. "De inspecteur had al snel door met wat voor mensen en wat voor bedrijf hij te maken had, hoe serieus we bezig zijn met het product wijn. Hij gaf wat kleine tips om ons proces helemaal perfect te maken. Aan het einde van het bezoek, dacht ik, wow, ik heb echt dingen geleerd. En ik besef maar weer hoe belangrijk het is om wat wij in ons hoofd hebben op papier te zetten."

Impact
Chateau Amsterdam wil ook op andere manieren zijn impact verkleinen. De verkoop is voornamelijk in Amsterdam en omstreken. De wijnflessen zijn zo natuurvriendelijk en licht als mogelijk en in de eigen verkooppunten wordt gewerkt met een tapmuur. De wijn zit in grote zakken, wat flessen, labels en kurken uitspaart. Ook de restanten van het wijn maken worden hergebruikt, vertelt Horstman. "Er wordt onder meer bier van gebrouwen, we maken Piquette en de varkens van de chef die later weer in het restaurant belanden eten ervan."

Voor meer informatie:
Chateau Amsterdam
Johan van Hasseltweg 51
1021 KN Amsterdam
hello@chateau.amsterdam 
www.chateau.amsterdam 

Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
038 4268181
info@skal.nl  
www.skal.nl  

Bron: Skal

Publicatiedatum: