Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bio-kokosnoten uit Ivoorkust populair in Europa vanwege maatvoering"

Ivoorkust is voor Afrikaanse begrippen een belangrijk exportland van kokosnoten, maar de kokossector heeft de laatste tijd te lijden onder de klimaatverandering.

"De Ivoriaanse teelt is goed voor 95 procent van de Afrikaanse export van kokosnoten. Onze kokosnoot wordt zeer gewaardeerd in Europa, vooral vanwege de biologische teelt, het feit dat we hybride rassen hebben met grotere maten, en dankzij onze geografische nabijheid tot Europa, vergeleken met Azië", legt Stéphane Djédji, manager van Bethlehem commodities, uit.

We onderscheiden ons met grote kalibers. Bij de hybride, ronde rassen hebben we kalibers tot 1 kg per vrucht; en bij de GOA-variëteit ("Grand Ouest Africain"), ovaal van vorm, bedraagt het gewicht rond de 500g."

Ivoorkust profiteert ook van een kortere transittijd naar Europa dan de andere kokosnootexporteurs in de wereld: "Verschillende rederijen hebben wekelijkse lijnen tussen Ivoorkust en West-Europa, met een transittijd van slechts 11 dagen", legt Stéphane uit.

De teelt van de kokosnoot is de laatste tijd echter beïnvloed door de klimaatverandering: "Er valt minder regen, waardoor de opbrengst afneemt. Bovendien hebben de gevolgen van de oorlog in Oost-Europa de Ivoriaanse exporteurs afgesneden van een belangrijke markt, zowel in Rusland als in Oekraïne", aldus Stéphane.

De vraag naar kokosnoten uit Ivoorkust komt hoofdzakelijk uit Europa, en momenteel vooral uit Nederland, Italië en Frankrijk, legt Stéphane uit: "Deze drie landen nemen het grootste deel van de exporteerde volumes voor hun rekening, vooral Nederland dat het hele jaar door afneemt. Italië daarentegen heeft een seizoensgebonden vraag, van mei tot augustus, en Frankrijk met bestellingen van oktober tot december."

"Wij zijn bezig met de markt in het Midden-Oosten, waar de prijzen beter zijn dan in Europa. Er zijn goede mogelijkheden voor samenwerking."

Wat betreft de prijzen van Ivoriaanse kokosnoten is er geen verandering ten opzichte van vorig seizoen, verzekert Stéphane. De producent besluit: "We telen op een areaal van 200 ha in het zuidwesten van Ivoorkust, exporteren meer dan 300 ton van onze productie naar Europa en verkopen 100 ton aan de olie-industrie ter plaatse. Dankzij onze certificeringen en vlotte logistiek kunnen we op de meeste internationale markten verkopen."

Voor meer informatie:
Stéphane Djédji
Bethlehem Commodities
Tel: +225 05 05 89 91 62
b.commoditieslimited@gmail.com

Publicatiedatum: