Karin Dijkstra heeft met haar biologische melkveebedrijf een bedrijf om trots op te zijn. Het omschakelen begon met een gezondere bodem en leidde tot biologisch boeren. En het einde is wat haar betreft nog niet in zicht, zo vertelt ze bij Rabobank. "De koeien zijn blij, het grasland zit vol kruiden."
Een eerbetoon
Eigenlijk is dit verhaal een eerbetoon aan haar man. Want alles wat Karin Dijkstra de laatste jaren heeft bereikt, is samen met hem opgebouwd. Bert Dijkstra overleed na een kort ziekbed in 2017, waarna Karin de melkveehouderij in het Friese Molkwerum met haar dochters voortzette. "Vijfentwintig jaar geleden namen Bert en ik het bedrijf over van zijn ouders’, vertelt ze. ‘Een originele Friese stolpboerderij, met verouderde stallen en bijgebouwen. Als eerste moderniseerden we de stallen en het woonhuis. Een enorme klus."
Goede grond als basis
Ergens rond het jaar 2010 was Bert niet tevreden over de kwaliteit van het grasland. Terugkijkend was dat het begin van een verdere verduurzaming van het bedrijf, die nog steeds in volle gang is. Karin: "Bert vond de grassen op het weideland niet voedzaam. Met behulp van Jaap van Bruchem, een hoogleraar uit Wageningen, zijn we toen overgegaan op kringlooplandbouw. Goede grond is de basis voor alles – en die kun je bereiken door de koeien structuurrijker voedsel te geven, met minder eiwit. Tegelijkertijd bouwden we het gebruik van kunstmest af."
Twee vliegen in één klap
In 2019 kwamen twee dingen samen. Allereerst realiseerde Karin zich dat het bedrijf door alle duurzame aanpassingen zo goed als biologisch draaide, zónder dat ze er de bijbehorende melkprijs voor kreeg. Daarnaast merkte ze dat het melken van de honderdvijftig koeien haar na het overlijden van Bert begon op te breken. "We hadden eerder al zo vaak uitgerekend of we konden overstappen op biologisch boeren, maar toen kon het niet uit. We hebben 63 hectare grond, te weinig voor het maximum van 170 kilogram mest per hectare die je dan mag produceren. Maar door de omvang van de veestapel te verminderen, sloeg ik twee vliegen in één klap: minder werk en kosten voor het melken én genoeg land om biologisch te boeren."
Wel even slikken
Zo startte de daadwerkelijke omschakeling naar het biologische bedrijf. Voor Karin in eerste instantie niet een heel grote stap. "Minder mest en antibiotica gebruiken, dat deed ik al. Qua kosten was het wél even slikken. Zo moesten de koeien een half jaar duurder biologisch voer eten, terwijl er lagere inkomsten tegenover stonden. In die periode besloot ik ook te investeren in twee erg handige maar dure melkrobots. Door de verkoop van koeien en bijbehorende fosfaatrechten en een overbruggingskrediet van Rabobank voor de melkrobot, kreeg ik het uiteindelijk toch financieel rond."
Een goed plan
"Dat half jaar omschakelen is best pittig", benadrukt Karin. "Het geld op je bankrekening verdampt, terwijl er tijdelijk minder inkomsten tegenover staan. Gelukkig had ik het van tevoren goed uitgerekend, ik wist dat ik er even doorheen moest. In onze accountmanager van Rabobank had ik een fijne sparringpartner."
Tjerk de Vries van Rabobank: "Als een gangbaar bedrijf overschakelt naar biologisch, komt het echt neer op ondernemerschap. Je krijgt de gangbare melkprijs, terwijl je meer kosten moet maken. Als Rabobank denken we daarover mee. In het geval van Karin was dat nauwelijks nodig, trouwens. Ze had een heel goed doorgerekend plan. We konden haar helpen met een overbruggingsfinanciering voor de aanschaf van de melkrobot, toen ze tijdelijk minder inkomsten had."
Smaak te pakken
Inmiddels draait het melkveebedrijf al twee jaar biologisch. "En sinds eind 2021 ben ik ook volledig antibioticavrij", zegt Karin. "Dat kan dus gewoon. De koeien zijn levendig en blij, het grasland zit vol met kruiden. Ik weet zeker dat Bert trots en tevreden naar ons kijkt. We hebben een toekomstbestendig bedrijf neergezet, dat twee van onze vier dochters graag willen overnemen.’ Met de verduurzaming is Karin nog lang niet klaar. ‘Ik wil nog veel verder. We hebben onlangs zonnepanelen geplaatst en stiekem zou ik wel biologisch-dynamisch willen worden en ik verken de mogelijkheden van agroforestry, met bomen op het land. We kijken de komende tijd of dat gaat lukken. Maar we hebben de smaak in elk geval te pakken."
Bron: Rabobank