Noodfonds ter ondersteuning van de Franse bio-landbouwers geopend

De Franse biologische landbouw maakt na jaren van groei een grote crisis door. Om boeren en tuinders te ondersteunen is een noodfonds van 10 miljoen euro opgericht. Het staat nu open voor boeren die steun willen aanvragen. De deadline voor aanvragen is 8 mei.

Wie kan van deze maatregel profiteren?
Deze noodhulp zal "binnen de grenzen van het beschikbare budget bij voorrang worden toegekend aan 100% biologische bedrijven alsmede aan de bedrijven die het meest in moeilijkheden verkeren en een jonge landbouwer omvatten."

Criteria om in aanmerking te komen
Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet een landbouwer aan verschillende criteria voldoen. Zo moet hij houder zijn van een certificaat 'agriculture biologique' voor 2023 of, bij gebrek daaraan, voor 2022. En 80% van zijn inkomen uit landbouwactiviteiten moet afkomstig zijn van de biologische productie.

Ondernemingen waartegen een vrijwaringsprocedure of een procedure van curatele loopt, moeten op het moment van uitbetaling een door de handelsrechtbank goedgekeurd plan hebben om voor de steunmaatregel in aanmerking te komen.

Waar en tot wanneer een aanvraag indienen
Aanvragen kunnen tot en met 8 mei online worden ingediend op deze pagina

Aanvragen van in aanmerking komende veehouderij- en/of groentebedrijven zullen in de volgende volgorde van prioriteit worden onderzocht:

  1. Landbouwers die 100% van hun inkomen uit landbouwactiviteiten uit biologische productie halen,
  2. Jonge landbouwers (minder dan 5 jaar gevestigd op 31 maart 2023),
  3. Economische situatie.

Op 6 april heeft de regio Bretagne 5,5 miljoen euro steun voor de biologische landbouw aangekondigd. "Deze steun is een eerste steen van het Bretonse biologische plan waaraan momenteel wordt gewerkt en dat in de tweede helft van 2023 zal worden gepresenteerd", aldus Loïg Chesnais-Girard, voorzitter van de regio.

De Franse biologische landbouw zit in een lastige situatie met een markt in vrije val. In 2022 daalde de verkoop van biologische producten in de supermarkten met 7,4% in een jaar tijd.

Protesten
Het noodfonds is volgens biologische organisaties niet voldoende. Tijdens de jaarlijkse landbouwbeurs Salon de l'Agriculture (eind februari-begin maart) hebben de organisaties hun ongenoegen geuit. Klik hier voor een eerder Biojournaal-artikel daarover.

Bron: France TV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.