Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tanja Dworschak, Bioland KräuterGut Dworschak-Fleischmann:

"Eerlijke biologisch-veganistische kruiden, geteeld zonder dierlijke mest"

De Bioland Kräutergut Dworschak-Fleischmann biedt ongeveer 240 verschillende biologisch-veganistische kruidensoorten aan. "Ik ben zelf geen veganist, maar ik wil een eerlijk biologisch-veganistisch product aanbieden en daarom gebruiken we geen dierlijke meststoffen", vertelt bedrijfsleidster Tanja Dworschak. Alleen bepaalde kruiden zoals rozemarijn, bieslook, currykruid en lavendel worden nog bemest met hoornsnippers.

De belangrijkste omzetmakers op haar kruidenbedrijf zijn basilicum, peterselie en bieslook, die het bedrijf het hele jaar door aanbiedt. "De bieslook verbouwt mijn broer voor ons in de vollegrond. In de herfst worden deze opgeslagen, ingevroren en naar behoefte dagelijks ontdooid."

6,5 miljoen kruiden in potten per jaar
"Een deel van onze kruiden wordt geteeld op 5.600 vierkante meter in het oude teeltbedrijf, waarvan ongeveer 800 vierkante meter twee tot zes verdiepingen hebben, inclusief een kiemkamer. We hebben ook een koelcel van 14.000 vierkante meter. In 2010 begonnen we met een proefproject van teelt op dubbele verdiepingen en in 2015 bouwden we een faciliteit van 7.200 vierkante meter op twee niveaus, met 13.000 vierkante meter teeltruimte. In totaal telen we 6,5 miljoen kruiden in potten."

Biologische kruiden sinds 1994
In 1994 begon de kruidenkwekerij haar teelt om te schakelen naar biologisch. "In die tijd was er behalve hoornsnippers geen andere biologische meststof. Ook gewasbeschermingsmiddelen, micro-organismen enz. waren er nauwelijks. Het was dus niet gemakkelijk om om te schakelen naar biologisch." In het eerste jaar moest Dworschak de biologische kruiden nog verkopen als conventioneel product. In 1995 kwam daar het EU biologisch keurmerk of BCS certificering bij, in 1996 gevolgd door Bioland en later Naturland.

Om het assortiment uit te breiden biedt Dworschak in het voorjaar aardbei-, frambozen- en bramenplanten aan. "Onze producten aanpassen aan de Bioland-richtlijnen betekent meer nadenken over het welzijn van mens en natuur. Daar hoort ook bij dat 20 procent van onze werknemers mensen met een handicap zijn en nog eens 20 procent 'moeilijk plaatsbare' mensen", zegt Dworschak.       

IJskruid, jiaogulan, Jamaicaanse tijm en meer
De producten worden vooral afgezet bij (biologische) speciaalzaken, discounters en traditionele retailers. "Voor markten en boerderijwinkels die geïnteresseerd zijn in speciale kruiden, bieden we ook ijskruid, jiaogulan, Jamaicaanse tijm en nog veel meer. We proberen de gespecialiseerde handel producten aan te bieden waarmee ze hun assortiment kunnen uitbreiden, zodat de consument ook bijzondere kruiden kan vinden die niet verkrijgbaar zijn bij discounters." Kräutergut verkoopt zijn kruiden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waarbij het merendeel in de regio of in het zuiden van Duitsland wordt verkocht.

Hogere teeltkosten
"De elektriciteitsprijzen zijn voor ons verviervoudigd. In één van de twee delen van het bedrijf is de gasprijs vele malen hoger geworden, bij het andere deel is hij dit jaar hetzelfde gebleven." De kruidenteler kent ook bedrijven, die in de winter zijn gestopt met werken vanwege de energiekosten. Extra kosten worden ook gemaakt door het verhoogde minimumloon, vooral omdat de biologische teelt al ongeveer 20 procent meer kosten met zich meebrengt dan de conventionele teelt. "Nu je weinig hoeft te verwarmen, trekt de teelt ook op deze teeltbedrijven langzaam weer aan." 

Grow2Show: stadskinderen ontmoeten tuinbouw
"We hebben een paar jaar geleden het merk grow2show opgericht. Daarmee willen we stadskinderen de mogelijkheid bieden om beter kennis te maken met de groenteteelt. Van wilde aardbeien tot Mexicaanse minikomkommers en soortgelijke producten: kinderen kunnen thuis op de vensterbank genieten van een stukje groenteteelt. Vooral tijdens de pandemie werd dit zeer goed ontvangen. Het is belangrijk om de waardering voor voedsel door te geven, vooral buiten het uiterlijk van het product om."

Voor meer informatie:
Tanja Dworschak
Bioland KräuterGut Dworschak-Fleischmann
Moosfeldweg 8
D-90427 Nürnberg / Kraftshof, Duitsland
+49 (0)911 93 64 761
info@kraeutergut.de 
https://kraeutergut.de

Publicatiedatum: