CCBT start project 'Soilstruct' voor impact mulch

"Mulch verkennen en verdiepen"

De biologische afdeling van Inagro verkent sinds een tweetal jaar de toepassing van meerjarige (niet-levende) mulch in groenten. Verschillende laagdiktes van bijvoorbeeld grasklaver of compost werden reeds vergeleken bij knolvenkel en enkele voor- en nadelen van verschillende types konden al worden vastgesteld. Ook in 2023 wordt hiernaar verder onderzoek gedaan, zo meldt het CCBT.

Voor- en nadelen van mulchmaterialen, meerjarige proefopzet 
De potentiële voordelen van organische mulch zijn van uiteenlopende aard. Zo kan mulch de verdamping van bodemvocht tegengaan waardoor er meer beschikbaar blijft voor de teelt en kan de mulch ook onkruid onderdrukkend werken. Voorts voeg je door te mulchen vrij veel organisch materiaal toe wat na vertering het organische stofgehalte in de bodem en zo de bodemvruchtbaarheid op (middellange) termijn kan verbeteren. De praktijkkennis in Vlaanderen is momenteel echter nog beperkt.

Daarom werd in 2020 beslist om voor het eerst te mulchen op het biologisch proefbedrijf van Inagro (zandleembodem, niet-kerend teeltsysteem). Er werd een éénjarige proef aangelegd met grasklaver (5 en 8 centimeter dik), compost (2 en 4 centimeter) en houtsnippers (5 en 8 centimeter). Al deze mulchtypes konden toen de droogtestress voor venkel beperken, maar in onvoldoende mate om een optimale oogst te waarborgen. Bij gebrek aan regen, blijft irrigatie nodig zo bleek. Enkel met grasklaver en houtsnippers werd ook onkruidgroei onderdrukt (beide laagdiktes), maar de houtsnippermulch zorgde tegelijk voor een lagere stikstofbeschikbaarheid voor de groenbedekker en de volgteelt.

"Vanaf 2021 hebben we een meerjarige proef op een ander perceel. Aan de opzet voegden we ook stro (10 centimeter dik), compostsnippers (7 centimeter) en champost (4 centimeter) toe. Zowel in 2021 en 2022 was de teelt knolvenkel. Enkel in 2021 werd bemest. In 2022 werden alle mulchlagen terug aangevuld tot de gewenste dikte", zo schrijft het CCBT.

"Het contrast in weersomstandigheden kon in beide jaren niet groter zijn. Het teeltseizoen en zomer van 2022 was uitzonderlijk droog, terwijl ’21 gekenmerkt werd door regelmatige en overvloedige neerslag. Door de grote afwisseling van natte en droge omstandigheden dat jaar zagen we dat de mulchmaterialen, zoals verwacht sneller verteerden en het vermogen om vocht vast te houden irrelevant werd. De opbrengst met mulch was ook nooit significant groter dan zonder in 2021."

In een lange droge periode zoals tijdens de zomer van 2022, blijkt wel de meerwaarde van mulch voor vochtretentie. "Zowel met compost (beide laagdiktes), compostsnippers, champost en houtsnippers was de marktbare opbrengst en het stukgewicht groter dan bij een onbedekte bodem (geen irrigatie). De beste kwaliteit werd met snippers (hout of compost) gehaald. Met bodemvochtsensoren werden echter geen duidelijke verschillen gemeten onderling en ten opzichte van de referentie mogelijk door een foute kalibratie."

Na twee jaar blijkt de balans wel negatief voor stromulch. "Met stro bleef de gewasontwikkeling telkens achter en was de opbrengst lager. Enerzijds heeft stro heeft een hoge koolstof/stikstof (C/N) verhouding waardoor stikstof in de bodem immobiel wordt en er minder beschikbaar is voor de plant, maar anderzijds bevatte het stro nog veel zaden waardoor er veel graanopslag en dus concurrentie was. Iets waar bij het gebruik van grasklaver ook dient voor opgelet te worden! Verder waren de verschillende mulches tot nu toe verder eerder evenwaardig wat betreft onkruidonderdrukking."

Enquête over mulch in kader van het Soilstruct project
In 2023 gaat CCBT verder in een witte kolenteelt met de meerjarige proef. Daarnaast zal vanaf dit jaar binnen een nieuw project 'Soilstruct' de impact en haalbaarheid van mulch als adaptatiemechanisme tegen extreme weersomstandigheden worden onderzocht (biologische en gangbare teelt). Dit in samenwerking met UGent en met ILVO die zelf een mulchproef met grasklaver maaisel in aardappel op één van haar biologische akkers start.

"Tegelijk, om deze proeven en de sector te ondersteunen, willen we daarom in kaart brengen wat nu reeds in Vlaanderen in de praktijk toegepast wordt en wat de ervaringen zijn."

Wie ervaring heeft of van plan is te starten met mulch, kan deze enquête invullen.

Voor meer informatie:
CCBT
+32 (0)9 331 60 85
info@ccbt.be 
www.ccbt.be 

Bron: CCBT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.