"Ik ben zelfs nog een keer terug geweest om bij Marja in de leer te gaan"

Hollandse bio-melkveehouders in Frankrijk bezocht in Onze boerderij in Europa

Yvon Jaspers is terug met een nieuw seizoen van KRO-NCRV's Onze boerderij in Europa. In de zesdelige serie trekt Yvon samen met een aantal Boer zoekt vrouw-stellen per camper door ons omringende landen. Ze krijgt hierbij hulp van boerin Bertie. Dit seizoen reist ze met onder meer boer Jouke en Karlijn, Maud en Evert en boerin Janine en Sander naar Groot-Brittannië, Kanaaleiland Jersey en Frankrijk om inspiratie op te doen bij de verschillende boerderijen. Wat is ze opgevallen en wat hebben ze geleerd? Gisteren was de eerste aflevering van Onze boerderij in Europa te zien bij de KRO-NCRV op NPO 1.

Hierin gingen Gerben en zijn vriendin Vivian samen met Yvon en boerin Bertie op avontuur naar Frankrijk. Daar bezochten ze onder meer de Nederlandse Marja en Philip, die in het Westen van het land een gemengd biologisch bedrijf runnen. Zo'n 15 jaar geleden streken ze hier neer met de droom een eigen boerderij te hebben. Ze hebben melkvee, akkerbouw en een kaasmakerij. Van de melk die ze produceren gaat een derde naar het maken van kaas, waarop Marja zich toegelegd heeft.

Philip vertelt onder meer: "Ik was één de eerste met een melkrobot. En de enige die biologisch boert hier in de omgeving. Dus ik probeer toch wel graag te innoveren."

Op de website van de KRO-NCRV kijken ze terug op de reis (klik hier voor het volledige artikel). Het heeft het jonge stel zeker geïnspireerd:

Hoe hebben jullie de reis ervaren?  
Vivian: "We zijn op beide plekken echt geïnspireerd geraakt!"

Gerben: "Zeker! Ons tweede bezoek was bij Philip en Marja, die zachte kaasjes maken van hun melkproductie. Zelf hadden we ook al een tijdje een plan om lokaal iets te gaan doen met boerderijproducten. Toen kwamen we bij hen en dachten we: dit is het. Op de terugweg zei ik in de auto: wat denk je ervan als we dit eens gaan proberen?"

Vivian: "Ik ben zelfs nog een keer terug geweest om bij Marja in de leer te gaan. Ze heeft me iedere dag meegenomen om op bezoek te gaan bij andere Franse geitenboeren, die maken daar namelijk bijna allemaal kaas. Het was heel leuk om te zien dat je helemaal niet veel ruimte en geld nodig hebt om je zuivel om te zetten in een product." 

Gerben: "Een maand na onze reis rolden de eerste kaasjes al over de plank. Nu is dit nog heel kleinschalig voor familie, vrienden en kennissen, maar we zijn aan het regelen dat we de producten ook in plattelandswinkels kunnen verkopen."  

Klik hier om de uitzending te bekijken (vanaf 29:00 start het item met Marja en Philip).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.