"Geïnitieerd door een kroegbaas die zelf wat boeren benaderde"

Biologische Noordermarkt viert 35-jarig bestaan

Tholen - De biologische Noordermarkt in Amsterdam bestaat 35 jaar. Dit werd afgelopen zaterdag 15 april uitgebreid gevierd. De jubileumviering was heel geslaagd, geeft André Dijkgraaf van BelleMarie aan. "Het was echt een heel leuke dag, het weer zat natuurlijk ook mee. Er was muziek, er hingen vlaggetjes en er stond een kraam met oude foto's en verhalen over de historie van de markt."

De biologische Noordermarkt is de eerste Biologische Boerenmarkt van Nederland en werd opgericht in 1987. Inmiddels staat er een groep van zo'n 30 ondernemers op de markt. Het gaat om producenten en handelaren uit heel Nederland. Een groot deel van de ondernemers verkoopt producten van eigen boerderij.

Van begin af aan
André van het Drentse biodynamische kruidenbedrijf BelleMarie is één van de 'oudgedienden'. Hij vertelt graag wat meer hierover: "Ik sta vanaf de eerste dag op die markt. Er zijn nog een paar bedrijven die er van begin af aan staan. Als bedrijfsvertegenwoordiger staan wij er als enige echt van begin af aan, roep ik altijd heel trots." 

André geeft aan dat de Amsterdamse Noordermarkt echt de perfecte locatie is voor deze markt. "Het is een hele leuke plek, een goede markt waar veel publiek op af komt, dus ook belangrijk voor ons inkomen. Op de Noordermarkt komen echt platteland en stad samen. Dat is een leuk en belangrijk fenomeen. Het is een beetje een stadboerderij op afstand voor mij."

Hij heeft ook heel lang in het bestuur van de markt gezeten. "In die tijd heb ik nogal eens vergaderd met de gemeente Amsterdam. Dan riep ik altijd heel gechargeerd: weet wel dat dit de moeder van alle Europese biologische markten is. Dat is natuurlijk wel een mooi gegeven."

Kroegbaas nam het initiatief
De jaren zijn voorbij gevlogen, meent André. "De markt is eigenlijk geïnitieerd door een kroegbaas die aan het plein zat. Hij had affiniteit met de Kleine Aarde in Boxtel en heeft zelf wat bio-boeren benaderd met de vraag of zij op zaterdag op deze markt wilden gaan staan. Daardoor werd het drukker op het plein voor zijn zaak. En hij ging echt bewust voor de biologische en biologisch-dynamische boeren. Toen hij een mannetje of 10/12 bij elkaar had, zijn we naar de gemeente gegaan. Toen had je nog een soort middenstandsdiploma nodig, maar ze zijn in ons verhaal over 'verkoop aan huis' meegegaan. In eerste opzet was de Biologische Noordermarkt echt een producentenmarkt. Om het assortiment compleet te maken, zijn er vrij snel ook wat handelaren bij gekomen. Gelukkig staan er nog altijd een aanzienlijk aantal boeren tussen."

Fototentoonstelling
Tijdens de viering was er aandacht voor de fototentoonstelling 'De markt en het achterland'. Fotograaf Coen Dijkstra legde een jaar lang de Noordermarkt en haar producenten vast. De gehele dag waren deze foto's te zien op alle marktkramen. Een publicatie ervan was bij de kramen te koop.

Tegelijkertijd met het jubileum van de biologische markt vierde de Noorderkerk ook haar 400-jarig bestaan met verschillende activiteiten.

Voor meer informatie:
Biologische Noordermarkt Amsterdam
info@biologischenoordermarkt.nl 
www.biologischenoordermarkt.nl 

André Dijkgraaf
Belle Marie
Havelterweg 71
7961 BD Ruinerwold
0522 482 288
bellemarie@hotmail.nl 
www.bellemarie.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.