Skal-erkenning fabriek Helvoirt is binnen

AR presenteert omzetrecords aan de leden

Per 1 mei hevelt AR de productie van biologische voeders over van de fabriek in Meppel naar Helvoirt. Onlangs heeft er een audit door een inspecteur van Skal plaatsgevonden. Er zijn geen tekortkomingen geconstateerd en de Skal-erkenning is inmiddels binnen.
Ook het GMP-certificaat is binnen. Dit betekent dat er de komende weken proefgedraaid kan worden in Helvoirt. Door de aankoop van de locatie in Helvoirt kan AR alle biologische voeders in eigen beheer produceren. In Helvoirt zullen biologische varkens-, rundvee- en geitenvoeders geproduceerd worden. De locatie beschikt over twee perslijnen en een aparte lijn voor nicheproducten.

Gespecialiseerde productielocaties
Naast Helvoirt heeft AR biologische productielocaties in Barneveld en Wichmond. Door de gespecialiseerde productielocaties kan AR diersoortgericht werken en kan de samenstelling en de bewerking van de grondstoffen afgestemd worden op de diersoort. Zeker bij dure en schaarse biologische grondstoffen is dit essentieel. De bewerking komt zowel de technische resultaten als de kostprijs ten goede. Om de voederwaarde te borgen worden alle biologische voeders geproduceerd onder het keurmerk VoederWaarde.nl.  

AR presenteert omzetrecords aan de leden
Op donderdag 13 april vond de Algemene Vergadering van AR plaats in Hotel Van der Valk Duiven. Tijdens het formele gedeelte hebben de leden de jaarrekening 2022 vastgesteld. AR kijkt terug op een jaar met omzetrecords. Het boekjaar is afgesloten met een positief resultaat na belasting van 3,5 miljoen euro. De geldomzet steeg naar 438 miljoen euro. In het resultaat is rekening gehouden met een nog uit te betalen prijsreductie van bijna 0,6 miljoen euro.

Voorzitter bestuur Menso Tijssen. 

Vertrouwen in de toekomst
Bestuursvoorzitter Menso Tijssen heette de leden welkom en trapte af met een korte terugblik op het hectische jaar 2022. Hij sloot zijn verhaal positief af: "Als AR hebben we vertrouwen in de toekomst.
Dat zeggen we niet alleen, maar dat hebben we ook écht. Waar dat concreet uit blijkt is bijvoorbeeld de aankoop van de fabriek van de gebroeders Vissers in Helvoirt waarmee we onze biologische
productiecapaciteit uitbreiden."

Prijsreductie
De nog uit te betalen prijsreductie bedraagt 1,00 euro per ton over de afgenomen mengvoeders in 2022 en 0,5% over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen. Over 2022 heeft AR in totaal ruim 9,5 miljoen euro aan korting uitgekeerd aan de afnemers.

Een prestatie van alle pijlers
Algemeen directeur Arjen van Nuland liet zien dat alle vier de pijlers - Voer, Plant, Op- en overslag en Winkels - positief hebben bijgedragen aan het resultaat. Arjen: "We kijken opnieuw terug op een onstuimig jaar met een dynamische en onzekere markt. Voor de agrarische ondernemers was het een uitdaging om de gestegen kosten doorberekend te krijgen in de opbrengstprijzen. In deze markt heeft
AR toch omzetrecords weten te boeken en is in een krimpende markt gegroeid. Meer ondernemers kozen voor AR wat zich vertaalde in stijgende omzetten." De pijler Voer heeft een volumestijging van
7% gerealiseerd. AR Plant heeft voor het eerst de 10 miljoen euro-grens voor gewasbeschermingsmiddelen gepasseerd. In de complexe grondstoffenmarkt zorgde Rijnzate voor een strategisch voordeel voor AR; er konden voldoende voorraden worden aangelegd. Ook de negen Welkoopwinkels die AR exploiteert hebben goed gedraaid in 2022.

Algemeen directeur Arjen van Nuland

Visie en strategie
In 2022 is AR gestart met een visie-en-strategietraject. Hiermee wordt de koers voor AR voor de komende jaren uitgezet. Tijdens de jaarvergadering heeft Arjen van Nuland gepresenteerd waar AR staat in dit traject; de visie is vastgesteld en de strategie wordt momenteel vormgegeven. De visie is gebaseerd op vier thema’s; duurzaamheid, dataverwaarding, AR als partnercoöperatie en 'de visie als magneet'.

Bestuursverkiezing
Er werd afscheid genomen van bestuurslid Alex Reinders, melkveehouder uit Zelhem. Hij was aftredend en niet herkiesbaar. Als zijn opvolger is Eugène Krabbenborg, melkveehouder uit Zieuwent,
benoemd.

Keuzes maken
Na het formele gedeelte beklommen cabaretiers Joep van Deudekom en Rob Urgert het podium. In een vermakelijk programma namen de heren de leden mee in het wonderlijke proces van keuzes maken. Ze lieten zien dat keuzes vaak helemaal niet zo zuiver en weloverwogen zijn als we denken.

Voor meer informatie:
AgruniekRijnvallei
Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
0317 499599
info@argroep.nl 
www.agruniekrijnvallei.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.