Erik Does (Udea) en Biohuis positief over uitzending Zembla

"Nadenken over de voorwaarden waaronder we CRISPR-Cas toelaten"

Zembla zond donderdagavond een aflevering uit over CRISPR-Cas. Hiervoor ging men te rade bij de WUR, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Plantum. De uitzending terugkijken kan hier. 

In de uitzending uiten wetenschappers kritiek op uitspraken van hun collega's van de WUR en Universiteit Utrecht. Zij hebben zich actief ingezet om de strenge Europese regels rondom het genetisch modificeren te versoepelen. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van ‘simplistische’ en ‘misleidende’ claims over de vermeende voordelen van gentechnologie voor de verduurzaming van de landbouw, zo vinden hun collega's.

Een versoepeling van de regels van de DNA-techniek lijkt aanstaande. CRISPR-Cas valt in Europa onder een strenge regelgeving. Mogelijk verandert dat dit jaar, wanneer de Europese Commissie een voorstel doet voor een nieuwe regelgeving omtrent CRISPR-Cas in de landbouw. 

Zembla constateert, onder meer door een beroep op de Wet open overheid waarmee stukken boven tafel zijn gekomen, dat de WUR 'een sleutelrol' speelde in de lobby voor versoepeling van de DNA-techniek. Het tv-programma stelt da 'onder medewerkers in Wageningen groeiend verzet is over de toon van het debat.'  

Ernst van den Ende, lid van de directie van de WUR, reageert in Zembla uitgebreid op de rol die zijn universiteit heeft gespeeld in het debat over genetische modificatie: “Ik vind dat de wetenschap, en dus ook Wageningen, in het verleden geen goede rol hebben gespeeld en dat we daar ook lering uit hebben getrokken. We omarmen nu het debat intern en extern.”

Misleidend beeld over GGO’s
Het leverde online de nodige reacties op in de biologische sector. Zo schreef CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk dat zijn conclusie is dat de techniek an sich niet verkeerd is, maar meer de manier hoe je die techniek gaat gebruiken. "Dit sluit aan bij mijn essay ‘Honger en Oorlog’ die ik in december publiceerde waarin ik concludeerde dat we onze voedselvoorziening teveel overlaten aan de markt.
Voor het verminderen van gebruik van gewasbescherming, weerbaarder maken van gewassen kan CRISPR-Cas een goeie bijdrage leveren. Voorbeelden die ze lieten zien uit Z-Amerika was CRISP-Cas maar mijn mening niet het probleem maar eerder gebrek aan gewasrotatie en monocultuur."

Erik Does, CEO van Udea, was ook positief over de aflevering van Zembla. Complimenten voor de makers van deze aflevering. Kijk deze aflevering als je meer wilt weten over GMO, belangen van Universiteit Wageningen en multinationals. Die beloven steeds minder gif, maar verkopen steeds meer omdat ze de boeren uiteindelijk een verkeerde kant op dwingen. Ik denk dat we met de natuur als geheel moeten samenwerken. En je weet vast waar je dat écht lekkere eten kan halen."

Biohuis kwam vervolgens met een statement aangaande GGO's naar aanleiding van de uitzending. "De bio-sector was niet uitgenodigd bij de ronde tafelbijeenkomst over nieuwe ggo technieken. Om onze argumenten toch te kunnen delen is een document naar LNV verstuurd. Er leeft namelijk binnen de biologische sector en breder bij de partners van het Groenboerenplan grote ongerustheid over de gevolgen die deregulering zou hebben voor de biologische sector en breder voor de biodiversiteit en natuur in Europa. Ook de keuzevrijheid voor de consument komt mogelijk in het geding. Het programma Zembla liet zien dat bepaalde wetenschappers een misleidend beeld hebben verspreid over GGO’s."

Lees hier het document van Biohuis over CRISPR-Cas

"Niet dé oplossing"
Op de dag van de tv-uitzending publiceert de WUR een uitgebreid stuk waarin WUR-wetenschappers ingaan op de toekomst van de DNA-techniek. Wat kan CRISPR-Cas voor de wereld betekenen? Moeten er aanvullende regels of restricties komen voor gerichte genetische aanpassingen? Hoe staat de samenleving tegenover CRISPR-Cas en wat is de rol van grote bedrijven? De WUR legt die vragen, en meer, voor aan CRISPR-Cas-expert John van der Oost en interdisciplinaire sociale wetenschapper Phil Macnaghten. 

Phil zegt onder meer: “CRISPR-Cas is een krachtige technologie die een hoop mogelijkheden biedt. Het is echter slechts één van de beschikbare tools en biedt niet dé oplossing voor de grote uitdagingen waar we mee te maken hebben. Het is geen technofix of een manier om geïndustrialiseerde monoculturen verder te ontwikkelen. Bovendien moeten we open zijn over de wetenschap erachter; ook over welke aspecten nog onbekend zijn. Dat moeten we meenemen in discussies met beleidsmakers en met het bredere publiek.” 

Hij is ook kritisch op het huidige debat: “Het probleem met het huidige debat is dat het binair is: behouden we de strikte regels of stellen we CRISPR-Cas vrij van die regels? Dat is de verkeerde discussie. We moeten nadenken over de voorwaarden waaronder we CRISPR-Cas toelaten. Ik ben dus niet zomaar voor of tegen CRISPR-Cas, maar ik pleit voor een ander beheer. Zoals John terecht zegt, moeten we bijvoorbeeld onderscheid maken tussen niveaus van genetische aanpassing.” Lees hier het hele interview.

Bron: BNN-VARA

In een eerder stadium gingen we al eens in op de discussie over CRISPR-Cas bij de Bioborrel. Lees deze hier terug.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.