Biologische asperges in trek: “We zijn er nog nooit mee blijven zitten”

Tholen - Het aspergeseizoen loopt bijna ten einde. Traditioneel eindigt het seizoen op 24 juni, Sint Jan. Aan het begin van het seizoen spraken we met Titus Galema van Zuyderzee Asperges. Op de dag na Pasen werden in Marknesse de eerste biologische asperges van het seizoen gestoken. Vanaf die dag wordt er zeven dagen per week geoogst. In de piek van het seizoen komt er gemiddeld 300 tot 400 kilo per dag van het land. De asperges worden verkocht in de eigen boerderijwinkel en door marktkooplui aan de man gebracht in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Een paar dagen na de start van het seizoen is Titus Galema tevreden over de kwaliteit. “Omdat we een mooie zomer hebben gehad, lijkt het erop dat de wortels genoeg suikers bevatten. Dat geeft een mooie dikte aan de asperges. Maar de kwaliteit hangt ook erg af van hoe het weer de komende weken gaat zijn. Wordt het heel warm, dan groeit de asperge heel snel. Dan heb je kans op violetkleuring en kunnen de asperges hol worden. Als het warm wordt, draaien we de zeilen met de witte kant naar boven om iets te koelen. Verder zouden we ook nog kunnen beregenen als dat nodig is.”

Aan klanten heeft de Flevolandse aspergeteler geen gebrek. “Zeker nu in het begin is er vraag genoeg. In de seizoenspiek gaan er ook wel veel asperges weg in pakketten. We zijn er nog nooit mee blijven zitten”, vertelt Titus. “Voor de handel is het feit dat onze asperges biologisch zijn doorslaggevend. Voor de huisverkoop is dat geen vereiste. Voor de mensen uit de regio hoeft het niet per se biologisch te zijn. Hoewel we ook klanten hebben die van verder komen, uit Almere en zelfs iemand uit Amsterdam, omdat ze biologische asperges willen hebben.”

Mechanische onkruidbestrijding
De biologische aspergeteler heeft dezelfde uitdagingen als zijn collega-telers die op gangbare manier telen. De aspergekever bijvoorbeeld, hoewel het al weer flink wat jaren geleden is dat Titus daar veel last van had. Vooral de larven doen zich tegoed aan het loof en brengen zo schade toe aan de plant. Met de hand worden de kevers van de planten afgeschut en kapot geknepen. Er worden geen middelen gebruikt om de kever te bestrijden. Ook niet om onkruid te bestrijden. Dat gaat mechanisch. “Aanaarden, eggen en maaien doen we mechanisch. Dat is prima te doen, omdat de asperge sneller groeit dan het onkruid. Verder hebben we minder planten per hectare. Daardoor hebben we iets meer lucht in het gewas, zodat je minder last hebt van schimmels en dus een lagere ziektedruk.”

Blokzijlerzand
Titus is de derde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf. Zijn grootvader Michiel was in 1942 een van de pioniers in de Noordoostpolder. In 1989 schakelde Titus’ vader Simon het bedrijf over naar biologisch. De aspergeteelt kwam in 2009 in beeld. “We zochten naar een seizoenteelt die we regionaal konden afzetten. De eerste paar rijtjes werden gezet en toen dat een succes bleek, werd de teelt verder uitgebreid.” Inmiddels wordt er op 3 hectare asperges geteeld en vormt dit een belangrijke tak van het bedrijf. Regelmatig wordt er bij geplant en worden de percelen die 10 jaar oud zijn opnieuw aangeplant. Titus vertelt dat er een tiental verschillende rassen staat. “Het ene ras is vroeger dan het andere en sommige rassen zijn geschikt voor groene asperges. Maar we hebben ook meerdere rassen staan omdat we geen ervaring hadden toen we de teelt begonnen. We hebben daarom veel verschillende rassen geplant om te kijken wat het goed doet op deze grond. Veel van de rassen die we toen hebben aangeplant, staan er nu nog.” De grond waarop het bedrijf asperges teelt, leent zich daar perfect voor. “We zitten aan de rand van de Noordoostpolder. Hier was de Zuiderzee ondiep, waardoor de stroomsnelheid van het water hoger was. Dat zorgde ervoor dat hier alleen de grove korrel terecht kwam. Dit Blokzijlerzand, zoals we dat hier noemen, is heel zacht zand. Het heeft een goede capillaire werking en het houdt nutriënten goed vast. Het heeft eigenlijk de voordelen van kleigrond en zandgrond.”

Nadat het aspergeseizoen op 24 juni voorbij is, verschuift de aandacht naar de vele andere gewassen die geteeld worden. Zoete aardappel, flower sprout, radicchio, pompoen, yakon, suikermais en prei.

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Zuyderzee Asperges
+31 6 34313946
post@zuyderzee-asperges.nl
www.zuyderzee-asperges.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven