"Verlaagd btw-tarief is vaak inefficiënt voor bereiken van beoogd doel"

In opdracht van het ministerie van Financiën hebben de bureaus Dialogic innovatie & interactie en Significant Public een evaluatie uitgevoerd van het verlagen van het btw-tarief. In Nederland is er sprake van een gedifferentieerd btw-tarief. Het uitgangspunt is dat alle goederen en diensten onder het algemene tarief van 21% vallen. Het verlaagd tarief van 9% vormt daarop de uitzondering, zo schrijft Groene Ruimte. De conclusie van de onderzoekers is dat het verlaagde btw-tarief voor voedingsmiddelen en water wel doeltreffend is, maar er is waarschijnlijk nauwelijks een nivellerend effect.

Het lagere btw-tarief van 9% zorgt voor lastenverlichting voor mensen met een lager inkomen, maar de voordelen komen toch vooral bij de rijkeren terecht. Onderzoekers noemen de maatregel inefficiënt en duur. Hoe meer geld huishoudens tot hun beschikking hebben, hoe meer ze profiteren van het lagere btw-tarief, stellen de onderzoekers. Huishoudens met een hoger inkomen geven bijvoorbeeld meer geld uit aan eten buiten de deur, waardoor ze meer profiteren van het verlaagde btw-tarief.

Het lage btw-tarief stimuleert in sommige gevallen wel de verkoop van bepaalde producten of diensten, maar dat kan ook, of efficiënter, op andere manieren, menen de onderzoekers. Het biedt voor sommige sectoren ondersteuning. Als voorbeeld wordt de sierteelt genoemd. Het is volgens de onderzoekers echter niet vast te stellen of dat lagere tarief de meest effectieve manier is om de beoogde doelen te bereiken.

Het kabinet wil de resultaten van de evaluatie en de aanbevelingen zorgvuldig te bestuderen en komt voor Prinsjesdag met een inhoudelijke reactie op het rapport.

Het volledige rapport is hier te lezen

Bron: Groene Ruimte


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.