Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer over de inzet van Biohuis en Bionext voor de hele bio-sector aan hoofdtafel van Landbouwakkoord

"De biologische sector moet zich krachtig blijven ontwikkelen"

De afgelopen én aankomende weken wordt door Biohuis en Bionext hard gewerkt voor de belangen van huidige en toekomstige biologische boeren en bijbehorende ketens. "Onze inzet is om afspraken te maken in het Landbouwakkoord voor de ontwikkeling van de biologische sector tot
2040. In de aankomende weken zullen aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord knopen moeten worden gehakt over belangrijke onderwerpen zoals grond, markt & keten en
ecosysteemdiensten", zo licht Douwe Monsma toe. Hij is vertegenwoordiger van Biohuis aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.

Douwe: "De biologische sector moet zich krachtig blijven ontwikkelen. Dat is belangrijk om zo meer consumenten te overtuigen biologisch te kopen, onderscheidend te blijven in de markt en toepasbare oplossingen te bieden voor de wensen van de samenleving in 2040."

Inzet voor de hele biologische sector
"Wij zetten erop in dat het Kabinet haar ambitie, uitgesproken in het nationaal actieplan voor de biologische landbouw (19-12-2022), bevestigt en bestendigt en daarmee erkent dat de biologische landbouw een belangrijke rol kan spelen in de transitie. Voor boeren en tuinders die willen verduurzamen, is de biologische landbouw één van de transitiepaden. Het is een publiek gecertificeerd landbouwsysteem met een herkenbaar EU-keurmerklogo voor consumenten. Om mogelijk te maken dat onze sector de maatschappelijke verwachtingen waar kan maken, en de verbinding kan leggen tussen ecologie en economie, zijn er ambitieuze afspraken nodig. Want om aan de maatschappelijke opgave op gebied van natuur, bodem, water en klimaat het hoofd te bieden, is marktontwikkeling hard nodig."

Over de inzet op de vier belangrijkste hoofdthema's communiceren Bionext en Biohuis het volgende:

1. Juridische borging
Juridische borging van de eigenheid van het biologisch landbouwsysteem in nationaal beleid, wet- en regelgeving. Besef dat huidige regelgeving en uitvoeringspraktijk vaak gebaseerd zijn op het gangbare landbouwsysteem en daarmee kunnen conflicteren met het biologisch landbouwsysteem. Steun daarom een eigen spoor waarin de diverse doelen in samenhang worden opgenomen. Een spoor dat stimuleert i.p.v. bemoeilijkt.

2. Doorontwikkeling systeeminnovatie
Biologische landbouw wordt ook in 2040 gezien als een van de meest duurzame vormen van landbouw. Een gerichte onderzoeks- en innovatieagenda ondersteunt en faciliteert deze systeeminnovatie. Een keurmerk, zoals het EKO-keurmerk, kan hierbij een belangrijke rol spelen om de NL-afkomst voor de consument zichtbaar te maken en de ontwikkeling richting de toekomst te borgen.

3. Grondbeleid
Grondbeleid moet ten dienste komen te staan van duurzame landbouw. Geef voorrang aan biologische bedrijven bij aankoop of pacht van gronden in overheidshanden. Extensieve landbouw kan niet tot bloei komen zonder toegang tot betaalbare grond. Ontwikkel manieren om grond voor biologische bedrijven, omschakelaars, starters of overnemers toegankelijk te houden. Voorkom dat biologische grond teruggeschakeld wordt.

4. Vergroot afzet en consumptie
We maken harde afspraken over het vergroten van de afzet en consumptie van biologische producten op basis van duidelijke en concrete doelen, gebaseerd op een eerlijke en faire prijs. Denk daarbij aan afspraken over afnemen én verkopen door supermarkten, cateraars, overheden, (bio-)speciaalzaken en boerderijwinkels. Ook stellen wij voor om de BTW op biologische producten af te schaffen of andere fiscale prikkels te ontwikkelen om biologisch eten aantrekkelijker te maken.

Voor meer informatie:
Laurens Nuijten
Verenigingsmanager Biohuis & Belangenbehartiger Bionext
[email protected] 

Publicatiedatum: