"Witte eieren zijn goedkoper, duurzamer en diervriendelijker"

Eigenaar van eierautomaat deelt 5.000 biologische eieren uit

"Witte eieren, die meestal gelegd zijn door hennen met witte oorlellen, zijn veel duurzamer", zegt Peter van Horne, pluimvee-econoom van de Wageningen Universiteit, tegen Editie NL. Toch denkt hij dat mensen eerder geneigd zijn om bruine eieren te kopen omdat ze denken dat die juist beter zijn. "Witte eieren zijn goedkoper, duurzamer en diervriendelijker."

"Bruine eieren worden vaak gezien als diervriendelijker en natuurlijker, omdat ze met scharreleieren worden geassocieerd en deze meestal bruin zijn. Maar dat idee is absoluut achterhaald." Veel mensen denken misschien niet uitgebreid na over de kleur van hun ei, maar dat zouden ze volgens pluimvee-econoom Peter van Horne van de Wageningen Universiteit wel moeten doen, zo legt hij bij Editie NL uit. 

5.000 gratis biologische eieren
De hoge prijzen van eieren in de supermarkt hebben Evert van Beijnum uit Almere ertoe gezet om afgelopen zaterdag 5.000 biologische eieren weg te geven. "De eieren zijn in het nieuws omdat ze ontzettend duur zijn geworden", zegt Van Beijnum, eigenaar van een eierautomaat tegen Omroep Flevoland.

"Maar dat is alleen het geval bij de supermarkt, en niet bij de boer zelf. Wij halen ze rechtstreeks van de boer en hebben nu ook een automaat geplaatst." De eieren komen van de biologische boerderij van Van Beijnums zus in de Alblasserwaard. Veel mensen halen hun eieren tegenwoordig rechtstreeks bij een automaat van een boer "maar in de stad kan dat nog niet. Daarom hebben wij nu zo'n automaat in Almere neergezet." Met de actie wil de Almeerder laten zien dat boeren wat voor de bevolking willen doen, omdat de prijzen van eieren in de supermarkt volgens hem erg gestegen zijn.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.