"Patiënt krijgt vaak nog 'ongewenst' gluten binnen"

Wat is de kwaliteit van leven bij coeliakie?

Arts Jordy Burger heeft bij de Radboud Universiteit een promotieonderzoek gericht op de kwaliteit van leven van patiënten met coeliakie. Hij stelt vast dat patiënten die een glutenvrij dieet volgen toch nog vaak 'ongewenst' gluten binnenkrijgen. Met behulp van een urinetest kan een gluten-inname ook in een lage dosering worden aangetoond. Gluteninname tot 500 milligram heeft echter geen duidelijke relatie met klachten tot 48 uur nadien.

Coeliakie is een chronische ziekte van de dunne darm die bij personen met bepaalde genen kan ontstaan door het eten van gluten. Zowel de klachten van de ziekte alsook de behandeling kunnen grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Er zijn veel mensen die de ziekte hebben maar dit niet weten. De ziekte wordt vaker vastgesteld, maar het huidige tempo blijft onvoldoende om alle nog niet bekende patiënten te vinden. Routinematig nemen van een biopsie van de dunne darm tijdens een kijkonderzoek draagt daar niet aan bij.

Dinsdag 11 april verdedigt Jordy zijn onderzoek.

Bron: Radboud Universiteit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.