Kritiek op biologische landbouw in docufilm over landgebruik

Maandagavond ging de documentaire 'Paved Paradise' in première. De film gaat over landgebruik, brengt het voedselsysteem in beeld en laat zien welke uitdagingen en oplossingen er zijn. De documentaire is gemaakt door bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd. 

Gisteren waren de makers van de docu in het radioprogramma Langs de Lijn en omstreken waar ze vertelden over hun twijfels over biologische landbouw, met name wat betreft landgebruik. "Er wordt gezegd dat de biologische landbouw dertig producent minder productief is, dat is niet zo. Het is ongeveer 18 procent", reageert Michaël Wilde aan het einde van het gesprek. Hij is van mening dat biologisch onnodig zwart wordt gemaakt en in een negatief daglicht wordt gezet. "Ik ben echt van de verbinding maar nu moest ik opkomen voor alle biologische ondernemers en consumenten die al decennia laten zien dat het anders kan en moet", schrijft hij naderhand op LinkedIn.

Volgens Michaël moeten we nog een hele hoop dingen bespreken voordat we het hebben over landgebruik. "Ten eerste eten we veel te veel dieren met elkaar. Zestig tot tachtig procent van de landbouwgrond wordt gebruikt voor dieren of veevoer te produceren. Laten we dat eerst gebruiken voor voedselproductie voor ons. Ten tweede gooien we een derde van ons voedsel weg. En dan moeten we kijken wat gebeurt er met de middelen in dat land." Hij benadrukt dat de bodem het allerbelangrijkst is, omdat die snel raakt uitgeput.

Hidde werpt tegen dat habitatdestructie en -fragmentatie diersoorten het meest bedreigt. "We moeten niet meer land gaan gebruiken. We moeten het er wel over hebben, want dat is de belangrijkste milieuparameter. Belangrijker dan bestrijdingsmiddelen en kunstmest."

Michaël plaatst tot slot de kanttekening dat de film mede mogelijk gemaakt is door partijen 'die op dit moment baat hebben bij deze chemie-industrie en die vooral blij worden van meer kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te verkopen.' 

Klik hier om het gesprek terug te luisteren.

Voor meer informatie:
Stop the Food Fight
https://stopthefoodfight.nl/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.