Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cobots, duurzaamheid en feestjes op Empack en Packaging Innovations

Tholen - Afgelopen twee dagen stonden de Brabanthallen in Den Bosch weer vol met verpakkingen en verpakkingsmachines. De Empack en Packaging Innovations is het grootste verpakkingsevent voor de Benelux en vierde haar 20e verjaardag. Bezoekers waren er volop tussen negen uur s’ morgens en een uur of vier in de middag. Het parkeerterrein stond ramvol met auto’s.

Cobots
In een rondgang over de beurs valt de aanwezigheid op van Cobots. Cobot is afgeleid van de woorden ‘Collaboratieve Robot’. Dat betekent dat deze robot naast en met mensen kan werken. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veiligheidslimieten die reageren op tegendruk zodat je ze met de hand kan tegenhouden. Bedrijven zijn op zoek naar hulpmiddelen om de handjes op de werkvloer te reduceren. Veelgehoorde argumenten zijn dat mensen niet meer beschikbaar zijn voor saai en eentonig werk, een machine wordt niet ziek en gaat 24/7 door. De techniek is inmiddels zover doorontwikkeld dat steeds meer toepassingen gevonden worden om ze veilig in te zetten in bedrijfsprocessen.

Circulariteit, duurzaamheid, footprint, recycling etc. zijn veel gebezigde woorden op een verpakkingsbeurs. Alles moet minder om het milieu te ontzien en zuinig omgaan met grondstoffen is belangrijk. Dat het prijskaartje uiteindelijk de doorslag geeft blijkt wel uit het feit dat (gerecycled) plastic weer meer terrein wint ten opzichte van papier en karton. De prijzen zijn hoog en daar dan nog een dure verpakking bovenop noodzaakt om te knijpen in de kosten. En dan is er altijd de discussie wat beter is voor het milieu, van grondstof en productieproces tot in de kliko.

Om op te vallen in de schappen is alleen een mooi ontwerpje niet meer voldoende. Producenten en merken worden uitgedaagd op de inzet van circulariteit, (duurzame) materialen, innoverende technieken, gebruiksgemak, recycling, verpakkingsontwerp en minimalisatie van verpakkingen. Hoe minder, hoe dunner is beter. Verschillende bedrijven toonden flowpackmachines die het product rechtstreek in een folie verpakt zonder schaaltje.

Op een beurs valt ook altijd wel wat te vieren: 20 jaar Empack, Ilpra bestond 25 jaar, Jansen Control Systems vierde de aanwinst van het Redpack dealerschap in flowwrappers, bij Bandall kon je 6 maanden gratis proefplaatsing inclusief materiaal van een banderolleermachine winnen, bij Hordijk vierden ze het nog eens dunnetjes dat ze vorig jaar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen Award 2022 hadden gewonnen, Somsix meldde met trots dat ze de De Gouden Noot’ hebben gewonnen met een duurzame verpakkingsoplossing, Repak vierde haar 35-jarig jubileum en voor Ton Janssens van Logi Label was het de laatste Empack in zijn werkzame loopbaan, want eind van het jaar gaat hij genieten van z’n pensioen.


Ton Janssens van Logi Label

Een kleine 300 exposanten waren vertegenwoordigd waarvan een derde 'iets' heeft met AGF en verpakken.

In de fotoreportage maak je kennis met deze bedrijven.