Nieuwe ondernemer gezocht voor natuurvoedingswinkel de Kardoen in Bennekom

"Ik hoop vooral dat de identiteit van de winkel behouden blijft"

De Kardoen natuurvoeding, een goedlopende natuurvoedingswinkel in Bennekom, is op zoek naar nieuwe enthousiaste ondernemers. Nienke Nijland en Bernadette Backers, vennoten van de VOF de Kardoen, bieden per 1 januari 2024 de winkel te koop aan. "Na respectievelijk 18 en 21 jaar met veel plezier in onze winkel gewerkt te hebben, zijn wij toe aan een nieuwe uitdaging. We zullen de gezelligheid van de klanten zeker gaan missen en ook de duurzame relatie met de afnemers die in al die jaren is opgebouwd gaat ons wel aan het hart. Maar je moet ook knopen door durven hakken, vinden we allebei", zo licht Bernadette toe.

De Kardoen is in de jaren 70 begonnen als klantenvereniging en zag in 1979 kans zich als echte winkel te vestigen. Halverwege de jaren 90 werd ze uitgebreid, 15 jaar geleden is ze verhuisd naar een huurpand van 200 vierkante meter aan het Marktplein. Nienke: "De winkel heeft een open karakter en is laagdrempelig en vormt met een visspeciaalzaak naast zich een mooi verseiland in hartje Bennekom. Bennekom is een warmhartig en gemoedelijk dorp: klanten weten de winkel gemakkelijk te vinden en er is gratis parkeren voor de deur."

De Kardoen is een zelfstandige winkel. In de bedrijfsvoering zie je dit volgens Nienke terug aan een ruim assortiment met lokale producten van kleinschalige landbouw: Remeker kaas, geitenkaas van de Groote Stroe, besjes en jam en siroop van Très Jolie, appels van Lindegaard en verse groente van zorgboerderij de Hoge Born of Veld en Beek. "Ook non food producten met een goed gevoel, al dan niet van dichtbij maken het assortiment tot een feestje. Het zelfstandige karakter van de winkel wordt regionaal hoog gewaardeerd. Het voordeel van een zelfstandige winkel runnen is dat er geen beperkingen opgelegd kunnen worden."

Tijden zijn veranderd
Bernadette kwam eind jaren 80 zelf al in de Kardoen toen ze nog studeerde en op Droevendaal woonde. "De winkel heeft altijd een hele fijne sfeer en mensen voelen dat en blijven daarom heel trouw. Het werkt beide kanten op: leuk werk, leuke klanten, leuk personeel: het is een echte lemniscaat. Dat gevoel ging er helaas uit toen de Corona kwam, hoewel we heel veel mensen blij hebben gemaakt door thuis te bezorgen. Langzamerhand ging onze oude club op zoek naar iets anders, twee zijn voor zichzelf begonnen met een zelfschepwinkel. We hebben nu weer een hele leuke groep aan nieuw personeel, maar de tijden zijn veranderd. Het oude coöperatief denken lijkt weg, de wereld wordt commerciëler... misschien is de winkel wel te groot geworden voor ons en moet er een nieuwe structuur bedacht worden met meer autoriteit? Waar ik me in ieder geval niet prettig bij voel? Daarom wordt het tijd om andere kwaliteiten van mezelf aan te sporen of mijn kwaliteiten elders in te gaan zetten."

Ze voelt een diepe verbinding met de branche: "De verbinding met de branche komt wel vanuit heel diep: hoe mooi is het dat je je groene idealen zo kunt verweven met werk wat je blij maakt? Ik hoop ook echt dat dat in de winkel blijft. Niet groots denken maar bescheiden en heel levenskrachtig het ideaal uitdragen van respect voor de aarde, de producenten dus een eerlijke prijs, de mens als voorganger van een nieuw consumptiepatroon. Wat ik vooral hoop is dat de winkel in een soort niche blijft en dat zijn identiteit behouden blijft."

Voor meer informatie:
Nienke Nijland & Bernadette Backers
De Kardoen
0318 413067
info@kardoen.nl 
www.kardoen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.