Helft landbouwgrond in EU loopt risico op tekort aan bestuiving

De Europese Commissie heeft het Europees Burgerinitiatief (EBI) "Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu" verwelkomd.

"De Commissie verwelkomt het initiatief en erkent het belang van het EBI, zeker nu de met elkaar samenhangende crises op het gebied van klimaatverandering, verontreiniging en biodiversiteitsverlies steeds grotere problemen voor de Europese landbouw en voedselzekerheid veroorzaken. In de EU gaat één op de drie bijen-, vlinder- en zweefvliegsoorten achteruit, en dat terwijl 80% van de gewassoorten en soorten wilde bloeiende planten afhankelijk is van bestuiving door dieren. De helft van de landbouwgrond in de EU loopt nu al risico op een tekort aan bestuiving. De bedreiging voor het voortbestaan van bestuivers vormt ook een bedreiging voor de voedselzekerheid en voor het leven op aarde", stelt de Europese Commissie.

"Het succes van het burgerinitiatief toont duidelijk aan dat er brede publieke steun is voor maatregelen ten behoeve van bestuivers, biodiversiteit en duurzame landbouw. De Commissie roept het Europees Parlement en de Raad dan ook op om snel ambitieuze overeenkomsten te sluiten over de reeds ingediende wetsvoorstellen, die zullen helpen de Europese bestuivers te beschermen en te herstellen en de ambitie van de burgers in wetgeving om te zetten."

Uitgebreide maatregelen voor de duurzaamheid van voedselsystemen
De maatregelen van de Commissie in het kader van de Europese Green Deal om de duurzaamheid van voedselsystemen te waarborgen, omvatten met name: de "van boer tot bord"-strategie en de biodiversiteitsstrategie, de wet inzake natuurherstel, de verordening inzake het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het herziene EU-initiatief inzake bestuivers, een "New Deal" voor bestuivers en het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid van de EU voor de periode 2023-2027. De Commissie heeft met haar voorstellen en initiatieven een uitgebreid antwoord op de verzoeken van het EBI gegeven. 

"Het voorstel voor een verordening inzake het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bevat een ambitieus plan om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en de daaruit voortvloeiende risico's in de EU te beperken, onder andere in de landbouw. De Commissie heeft voorgesteld om het risico en het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de landbouwsector van de EU tegen 2030 met 50% te verminderen."

"Ook het voorstel voor een wet inzake natuurherstel zal helpen om de achteruitgang van populaties van bestuivers tegen 2030 om te buigen en de natuur opnieuw een plaats te geven op landbouwgrond, onder andere door middel van specifieke doelstellingen voor het herstel van landbouwecosystemen."

"Samen kunnen deze voorstellen een doorbraak vormen voor de instandhouding van bestuivers op EU-niveau."

Bron: ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.