AgroFair krijgt Fair Tax Mark

AgroFair heeft het Fair Tax Mark gekregen en is daarmee de eerste in Nederland gevestigde multinational die de gouden standaard van verantwoord belastinggedrag heeft behaald. AgroFair is een wereldwijde distributeur van Fairtrade en biologische bananen, met een omzet van meer dan 100 miljoen euro per jaar. Haar merken Oké en Latin Pride zijn te koop in heel Europa, Nieuw-Zeeland en Korea - en werden onlangs beoordeeld als een 'Ethical Consumer Best Buy'.

AgroFair werkt met producenten in Peru, Ecuador, de Dominicaanse Republiek, Costa Rica, Panama en Nicaragua. Uniek is dat deze producenten een aandeel in het bedrijf bezitten en wezenlijke inspraak hebben in de bedrijfsvoering. Dit omvat het recht om een lid van de raad van toezicht te benoemen en een deel van de dividenden te ontvangen.

Het Fair Tax Mark-keurmerk is de wereldwijde gouden standaard voor verantwoord belastinggedrag. Het erkent bedrijven die het juiste bedrag aan vennootschapsbelasting betalen op het juiste moment en op de juiste plaats. Geaccrediteerde bedrijven zijn onder meer beursgenoteerde PLC's, coöperaties, sociale ondernemingen en grote particuliere bedrijven.

AgroFair heeft de afgelopen vijf jaar een vennootschapsbelasting van 24% van de winst betaald. Ze zijn naar eigen zeggen ook verder gegaan dan wat vereist is door een verbeterde openbare rapportering per land, openbaarmaking van de uiteindelijke begunstigden en rotsvaste verbintenissen tegen misbruik van belastingparadijzen en agressieve belastingplanning.

Hans Willem van der Waal, CEO, AgroFair zei: "Wij hebben het voortouw genomen om de internationale bananenhandel eerlijker en duurzamer te maken. Wij geloven dat het betalen van een eerlijk bedrag aan belastingen in de landen waar de winst wordt gemaakt, onmisbaar is als een bedrijf, zoals het onze, zich serieus inzet voor de Sustainable Development Goals. Het Fair Tax Mark erkent voor het eerst dit belangrijke aspect van eerlijkheid van ons bedrijf."

Paul Monaghan, Chief Executive, Fair Tax Foundation, zei: "Nederland is de geboorteplaats van het Fairtrade label, dus het is passend dat een pionier op het gebied van Fairtrade het eerste bedrijf in Nederland is dat een Fair Tax Mark krijgt. De wereldwijde bewegingen voor handels- en belastingrechtvaardigheid hebben gemeenschappelijke wortels. Zij streven beide naar een verantwoord zakelijk gedrag en eerlijke concurrentie. In het Verenigd Koninkrijk heeft een groot aantal coöperaties de afgelopen jaren het Fair Tax Mark gekregen, en we hopen dat de erkenning van AgroFair het begin is van een uitbreiding in heel Europa. AgroFair is een voorbeeld van verantwoord belastinggedrag en financiële transparantie. Zij hebben de openbaarmaking van belangrijke economische gegevens per land omarmd en zijn open over hun economisch eigendom, ondanks het feit dat in heel Europa, ook in Nederland, registers van bedrijfseigendom worden gesloten."

Voor meer informatie:
AgroFair Benelux
Koopliedenweg 10
2991 LN Barendrecht
+31 (0)180 643900
info@agrofair.nl  
www.agrofair.nl  
www.fairtaxmark.net 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.