Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Odin organiseerde zaadvast diner

Consument moet meer betrokken zijn bij discussie over CRISPR-Cas

Op 30 maart zaten meer dan 40 coöperatieleden van Odin aan tafel in het Odin Foodcafé Eindhoven om in meerdere gangen te proeven van heerlijk klaargemaakte zaadvaste biodynamische groenten, zoals ui, rode biet en wortel. Tussen de gangen door vertelden de collega’s van Odin boerderij De Beersche Hoeve over zaadvaste veredeling en wat de vraagstukken zijn die hierin spelen.

Zaadvaste groenten
De diversiteit aan groenten in onze schappen in de Westerse wereld is de afgelopen decennia sterk afgenomen. Waar vroeger ieder dorp zijn eigen wortels, aardappels en koolsoorten had zijn deze nu teruggebracht tot een paar varianten die vooral uniform, groot en makkelijk te oogsten zijn. Deze zogenoemde F1-hybride groenten zijn veredeld door internationale zaadbedrijven. Boeren die deze gewassen gebruiken kunnen hier niet verder mee veredelen, zoals ze vroeger wel konden. Op De Beersche Hoeve en andere plekken worden groenten veredeld volgens meer natuurlijke principes. Boeren kunnen hier wel zelf mee verder veredelen en ze aanpassen aan hun lokale wensen.

Foto: Odin

'CRISPR-Cas zet keuzevrijheid consument onder druk'
Odin directeur Theo Boon vertelde over de nieuwe gen-techniek CRISPR-Cas, die mogelijk in de EU gaat worden toegestaan. Als dat gebeurt zal het voor biologische producenten steeds moeilijker worden om aan te tonen dat in hun producten geen gewassen met CRISPR-Cas gepatenteerde planteneigenschappen zitten. Voor consumenten is het dan moeilijker om producten te kiezen waarvoor deze gentechniek niet is gebruikt. Theo pleitte ervoor dat de consument veel meer betrokken wordt bij de discussie over CRISPR-Cas en dat er een ‘coalition of the willing’ ontstaat van meerdere individuen en organisaties die zich hiervoor inzet.

Inspirerende avond
Deelnemers aan het diner waren blij met de informatie, de inspiratie en helemaal met het heerlijke diner. Er ontstonden fijne gesprekken tussen de deelnemers. Een deelnemer noemde het zelfs ‘ontroerend’ dat Odin zich op allerlei manieren inzet voor zaadvaste veredeling.

Bron: Odin

Publicatiedatum: