Vietnam veelbelovend voor biologische landbouw

Om aan de vraag naar hoogwaardige biologische producten te voldoen, heeft Vietnam aanzienlijke inspanningen geleverd om tegen 2030 de Sustainable Development Goals (SDG's) te halen. De regering heeft in 2018 decreet 109/2018/ND-CP ten uitvoer gelegd om de biologische landbouw te reguleren en de sector van 2020 tot 2030 te ontwikkelen. Na drie jaar heeft het decreet veelbelovende resultaten opgeleverd. Verschillende zuidelijke provincies hebben productiemodellen voor biologische landbouw geïmplementeerd en Vietnam staat nu in de top tien van Aziatische landen voor landbouwareaal dat geschikt is voor biologische landbouw.

De strategie voor duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling voor 2021 tot 2030 heeft tot doel de herstructurering van de landbouw te koppelen aan nieuwe plattelandsontwikkeling en duurzame praktijken, waarbij waarde en milieubescherming worden bevorderd en tegelijkertijd de productie en consumptie van biologische producten wordt uitgebreid. Het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MARD) evalueert een nieuw systeem van normen en voorschriften om de productie en het gebruik van biologische meststoffen te verbeteren, met als doel de verkoop van 25% biologische meststoffen tegen 2025 toe te staan. Deze inspanningen tonen aan dat Vietnam zich inzet om de SDG's te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen.

Handel in biologische producten
De afgelopen twee decennia is de wereldwijde markt voor biologische landbouwproducten enorm gegroeid, van 18 miljard USD in 2020 tot 188 miljard USD in 2021. Verwacht wordt dat de markt in 2022 208 miljard USD zal bereiken en met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 14% zal groeien tot 437,36 miljard USD in 2026. De VS en de EU, die strenge duurzaamheids-, etiketterings- en quarantaineregels hanteren, zijn goed voor 90% van de markt voor biologische goederen.

De Vietnamese biologische landbouwproducten hebben een jaarlijkse exportomzet van 335 miljoen USD en worden uitgevoerd naar ongeveer 180 landen en gebieden. Thee, garnalen, rijst, cashewnoten, peper, kaneel, anijs, essentiële oliën en specerijen behoren tot de biologische export. Exportbestemmingen voor deze goederen zijn Frankrijk, Denemarken, Zwitserland, Zweden, China, Cambodja, de VS, Italië, Duitsland, het VK, Rusland, Canada, België, Thailand, Maleisië, Nederland, Hongkong en Taiwan.

Uitdagingen
Ondanks de genoemde positieve kanten wordt de Vietnamese biologische landbouw nog steeds geconfronteerd met vele uitdagingen. Een van de belangrijkste problemen voor de biologische landbouw in Vietnam is het gebrek aan georganiseerde productieketens. Zonder georganiseerde productieketens is het moeilijk om ervoor te zorgen dat biologische producten voldoen aan de noodzakelijke normen voor certificering.

Ook het gebrek aan vertrouwen tussen bedrijven, boeren en klanten is een belangrijke belemmering voor de groei van de sector. Het is cruciaal om vertrouwen op te bouwen tussen de belanghebbenden, en dat kan alleen door een goed georganiseerde productieketen die de kwaliteit van de producten kan garanderen.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.