Campagne 'Geen BTW op Bio' nog steeds actueel

"Bij btw-afschaffing op biologisch gaat het vooral om de milieuwinst"

Tholen - De afschaffing van btw op groente en fruit dreigt te sneuvelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het schrappen van het btw-tarief voor groente en fruit op allerlei praktische en juridische bezwaren stuit. Ook zou het nauwelijks effect hebben. Een mooi moment om de discussie over 'Geen BTW op Bio' weer op te rakelen. Op social media gaat een oproep aan de Belastingdienst rond: 'Zeg Belastingdienst, biologisch kan het wél leuker maken, en ook nog gemakkelijk!'.

Roosmarijn Saat was in 2017-2018 als voorzitter van de Biowinkelvereniging één van de voorvechters van de campagne 'Geen BTW op Bio'. Bijna 80.000 betrokken consumenten hebben toen hun handtekening gezet onder de petitie. Deze zijn aan de Tweede Kamer overhandigd. De discussie is nog steeds actueel, merkt ook Roosmarijn. "Ik wil de overheid oproepen om nu echt eens een keer ambitie te tonen. Als je nou als overheid gezonder eten wilt promoten; kies dan voor het biologische keurmerk dat al in de wetgeving is vastgelegd en de belastingbetaler al bewezen geld bespaart. Dat is heel makkelijk, goed te herkennen aan het groene blaadje."

De campagne voor 0% BTW op biologische voeding, die een groep van meer dan 150 biologische speciaalzaken begin november 2017 startte, werd op 24 april 2018 afgesloten met het aanbieden van de petitie aan de Tweede Kamer. 

"Als we over gezondheid praten, kom je niet bij reguliere groente en fruit uit"
Ze erkent dat het afschaffen van de btw op groente en fruit een ingewikkelde kwestie is, maar volgens haar moeten we voor 'gezondheid' verder kijken dan alleen het product zelf. "Hier komen we niet uit. Want als we over gezondheid praten, moeten we het ook hebben over de manier waarop de producten geproduceerd worden. Dat moet dus gezond zijn voor mens, dier en milieu. En dan kom je volgens mij niet bij regulier groente of fruit uit. Als we nou gezondheid willen promoten, moet je naar gezonde landbouw zonder gebruik van gif en kunstmest. Dus naar biologisch."

Groepsfoto bij de overhandiging van de handtekeningen.

Volgens Roosmarijn is het nu echt tijd voor actie. "Juist doordat voedsel overall duurder is geworden, kan je door zo'n btw-maatregel bio voor heel veel meer mensen bereikbaar maken. Dus overheid: zet die stap, toon ambitie. We hebben een actieplan, als je nou echt wilt groeien, dan is dit een maatregel die volgens ons direct zoden aan de dijk zet."

"Het gaat vooral om de milieuwinst"
Michaël Wilde, directeur Bionext, trekt de discussie een stuk breder dan alleen het gezondheidsaspect: "Het allerbelangrijkste voor mij is dat we door de discussie te voeren over btw op biologisch de kans hebben om de maatschappij te vertellen waarom biologisch zo krachtig is. En wat de maatschappelijke winst van de btw-afschaffing kan zijn. Het is altijd lastig om te zeggen hoeveel van die 9% bij de consument terecht komt, maar doordat je de discussie voert gaan mensen veel meer nadenken over de voordelen van biologisch."

Hij geeft aan dat vooral de maatschappelijke discussie van belang is. "Het gaat hier niet alleen om gezondheid, maar vooral om de milieuwinst. De afschaffing van btw op biologisch zal met name impact hebben op water, klimaat, bodem en biodiversiteit. Die maatschappelijke discussie vind ik nog interessanter dan daadwerkelijk een prijsverlaging van 9%."

Onder het mom van 'De mooiste boodschap is Bio' gaat nu dus een oproep aan de Belastingdienst rond:

Voor meer informatie:
Roosmarijn Saat
Biowinkelvereniging
roosmarijn@gimselrotterdam.nl 
www.biowinkelvereniging.nl 
www.geenbtwopbio.nl 

Michaël Wilde
Bionext
wilde@bionext.nl 
www.bionext.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.