lehmann natur

"Klimaatverandering vereist veerkracht, die ketenbreed moet worden dragen"

Vorig jaar werd de biologische sector geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Ook dit jaar lijkt de situatie gespannen. Communicatiemanager Lisa Kadagies van lehmann natur vertelt hoe dit voor het bedrijf zowel de afzet van biologische bananen als biologische limes heeft beïnvloed. "In principe daalt de vraag van de handel naar premium biologisch, bijvoorbeeld voor bananen. Voor biologische limes konden we zelfs een toegenomen vraag waarnemen. Lehmann natur koopt biologische limes van Demeter-kwaliteit in bij een coöperatie van kleine telers in Colombia. Ons zusterbedrijf Biofrusan betrekt ook bananen (biologische en Demeter) uit Colombia en de Dominicaanse Republiek."


Lisa Kadagies (links) en directeur Marion Hoffmann (2e van links), met hun collega's van lehmann natur op de Fruit Logistica 2023

Prijsverhoging voor bananen, stabiele prijzen voor limes
Zusterbedrijf Biofrusan zag geen grote prijsveranderingen voor bananen van 2021 naar 2022. "Van 2022 tot 2023 was er een prijsstijging, die kan worden verklaard door de zwakke euro en door de compensatie van de gestegen energie- en transportkosten. In het geval van limes bleven de prijzen bij de inkoop grotendeels gehandhaafd, ondanks de stijgende kosten." Bananen en limes worden uitsluitend per schip ingevoerd en het hele jaar door aangeboden, aldus Kadagies. "De klimaatschommelingen waaraan de tuinbouw is blootgesteld leiden regelmatig tot overschotten of tekorten, waarmee wij rekening houden."

"Werken mét de natuur, in plaats van ertegen"
Het bedrijf weet al hoe het moet reageren op de steeds ingrijpender gevolgen van klimaatverandering: "Telers over de hele wereld worstelen nu al met de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Wij zijn ervan overtuigd dat een veerkrachtige, hoogproductieve tuinbouw een tuinbouw is die biologisch en biodynamisch is of met permacultuurmethoden wordt bedreven. Essentiële elementen hiervan zijn: gemengde culturen, werken met zorg voor de bodem, humus opbouwen en werken met micro-organismen, biodiversiteit bevorderen en water besparen. Werken mét de natuur, in plaats van ertegen."


Het gevarieerde biologische assortiment van lehmann natur

Investeren in het opbouwen van veerkracht
"De uitvoering van deze maatregelen vergt financiële middelen, die door de hele waardeketen moeten worden gedragen. De concrete gevolgen voor de afzet betekenen dan ook: we moeten er elke dag aan werken dat telers een prijs krijgen die niet alleen hun levensonderhoud veiligstelt, maar ook investeringen beloont. Als biologische premiumproducten worden verdrongen door biologische basisproducten, zoals nu in de praktijk het geval is, werkt dat niet." Daarnaast zegt Kadagies in gesprek te zijn met telers om te kijken of bepaalde teeltvormen op de huidige locaties op de lange termijn nog mogelijk zijn, gezien de verwachte klimaatveranderingen.

Voor meer informatie:
Lisa Kadagies
Lehmann Natur
Otto-Hahn-Straße 10
40670 Meerbusch, Duitsland
Tel: +49 (0)2159 53510
www.lehmann-natur.com  
presse@lehmann-natur.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven