BioBorrel woensdag 5 april in Amsterdam

GMO: een ramp voor bio?!

Gaat CRISPR-Cas de wereld redden? Met deze nieuwe GMO-techniek belooft men droogte-, ziekte- en plaag-tolerante gewassen te maken die voedselzekerheid bieden voor de hele wereld. De Europese Commissie bereidt op dit moment een herziening voor van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken, die mogelijk leidt tot een deregulering van CRISPR-Cas gewassen. Dat zou betekenen dat er voor gewassen gemodificeerd met CRISPR-Cas, geen verplichte risicoanalyse en etiketteringsplicht meer zouden zijn.

Dit alles staat echter haaks op de biologische regels en uitgangspunten. Het dereguleren van CRISPR-Cas leidt ertoe dat deze GMO-producten onzichtbaar in de normale productie- en voedselketen terecht komen, waardoor keuzevrijheid voor consument én de biologische sector verdwijnt. GMO's zijn immers niet toegestaan in biologische producten. Volgens veel mensen uit de biologische sector is het dereguleren van CRISPR-Cas dan ook een regelrechte ramp voor de natuur, voor de consument én voor de sector.

Wat is de achtergrond van deze mogelijke herziening door de EU? Welke gevaren brengt deze techniek met zich mee? En wat betekent de mogelijke versoepeling precies voor de biologische sector?

Spreker: Michel Haring
Plantenfysioloog en directeur van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij gebruik al jaren GMO en CRISPR technieken in zijn onderzoek naar stress reacties van planten en was coauteur van dit opiniestuk.

Michel Haring, Edith Lammerts van Bueren en Frans Carrée.

Panelleden:

Edith Lammerts van Bueren
Emeritus hoogleraar biologische plantenveredeling Wageningen University en Louis Bolk instituut. Tevens voorzitter van de BioAcademy. Edith heeft een kader ontwikkeld om veredelingstechnieken te beoordelen op passendheid bij de biologische waarden, en heeft vele bio veredelingsprojecten geleid, zoals BioImpuls (aardappel).

Frans Carrée
Frans is plantveredelaar werkzaam bij De Bolster Biologische Zaden, een 100% biologisch veredelings- en zaadproductiebedrijf. Hij zal toelichten wat de impact van CRISPR-Cas op de biologische zaadveredeling is.

Locatie
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam

Tijden
17:00 uur - Inloop
17:30 uur - Presentatie gevolgd door paneldiscussie
19:00 uur - Borrel en vervolgens de mogelijkheid om een hapje te eten in Pakhuis de Zwijger

Klik hier om aan te melden (tot en met vrijdag 31 maart).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.