Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Alleen verdere uitwerking na goede afspraken"

Melkveepartijen komen met eisen voor fundament landbouwakkoord

In de afgelopen maanden is door de ketenpartijen die meepraten over/meewerken aan het Landbouwakkoord hard gewerkt aan het inzichtelijk maken van de onderdelen die belangrijk zijn voor het perspectief van de agrarische sector. De gezamenlijke belangenbehartigers in de melkveehouderij (LTO Melkveehouderij, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Agractie Nederland, De Natuurweide en Netwerk Grondig), hebben tijdens dit proces nauw samengewerkt om de belangen van de melkveehouders te bewaken. Op het melkveebedrijf komen veel opgaven samen waardoor deze sector hard geraakt wordt door de vele beleidsvoornemens.

Grond en benutting van dierlijke mest centrale thema's
Aan de sectortafel melkvee- en kalverhouderij is goede voortgang geboekt om te komen tot oplossingsrichtingen. In het belang van de leden melkveehouders moeten een aantal afspraken centraal staan die als fundament dienen voor het mogelijk te sluiten Landbouwakkoord. Deze afspraken moeten onder andere betrekking hebben op de beschikbaarheid van grondareaal voor de melkveehouderij, het behoud van de agrarische bestemming en het borgen van de inspraak en zeggenschap van boeren in gebiedsprocessen. Verder heeft het verliezen van de derogatie grote gevolgen voor de inkomenspositie van melkveehouders. Het is daarom noodzakelijk dat er een nieuw systeem komt waarmee op bedrijfsniveau de toepassing van dierlijke mest optimaal benut kan worden en waarbij het sturen op doelen centraal staat. Alleen als in het landbouwakkoord afspraken gemaakt kunnen worden over deze samenhangende onderdelen is de melkveehouderij in staat bijdragen te leveren aan de maatschappelijke doelen op het gebied van klimaat, natuur en waterkwaliteit.

Alleen verdere uitwerking na goede afspraken
De samenwerkende melkveehouderijorganisaties blijven hun krachten bundelen om te komen tot een Landbouwakkoord dat perspectief biedt voor de melkveehouderij. Tegelijkertijd trekken zij ook een streep. Als het niet mogelijk is om goede afspraken te maken over de genoemde onderdelen heeft de verdere uitwerking van het Landbouwakkoord geen zin. Verder bevestigen de partijen nogmaals dat er alleen een akkoord bereikt kan worden als er een oplossing is voor de PAS-melders en als de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet gaat.

Namens de samenwerkende melkveehouderij organisaties,
LTO Melkveehouderij: Erwin Wunnekink
Nederlandse Melkveehouders Vakbond: Henk Bleker
Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt: Ruben Klein Teeselink
Agractie Nederland: Erik Luiten
De Natuurweide: Sybrand Bouma
Netwerk Grondig: Kors den Hartog

Foto: Dreamstime

Publicatiedatum: