Afzet bio-diervoeders stijgt met bijna 13%

ABZ De Samenwerking sluit bewogen jaar naar volle tevredenheid af

Coöperatie ABZ De Samenwerking U.A. heeft 2022 naar volle tevredenheid afgesloten. De coöperatie kende een positieve klantenbalans, een goede afzetontwikkeling en een prima financieel resultaat.

Integratie bedrijven goed op schema
Het jaar 2022 stond in het teken van de integratie van de voormalige coöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking. Deze twee coöperaties werden succesvol samengevoegd tot de nieuwe coöperatie ABZ De Samenwerking. Daarnaast nam de nieuwe coöperatie de activiteiten van Bosgoed Diervoeders uit Wilp-Achterhoek over. Stap voor stap wordt deze onderneming ook geïntegreerd. Hierdoor is er een sterke landelijke aanbieder van diervoeders ontstaan, die alle sectoren in alle regio's bedient.

Tien procent autonome groei
De drie bedrijven wisten in 2022 autonoom verder te groeien. Gezamenlijk werd er 815.000 ton mengvoeders verkocht. De totale afzet inclusief productie voor derden, verkoop van grondstoffen en ruwvoeders kwam uit op 966.000 ton diervoeders. De nieuwe coöperatie kende in 2022 weinig klantverlies en een goede aanwas van nieuwe leden/ afnemers. De groei was het sterkst van de afzet van pluimveevoeders (15 procent) en varkensvoeders (10 procent). De afzet van herkauwervoeders nam twee procent toe. Een prima resultaat in een licht krimpende markt. De sterke focus op voer plus bijbehorend advies en de inzet op maatwerkvoeders, constante prestaties en gezonde dieren wordt in de markt gewaardeerd.

Sterke invloed oorlog Oekraïne op financiële cijfers
Bij het uitbreken van de oorlog in februari stegen zowel de grondstof-, kunstmest- als energieprijzen tot ongekende niveaus. Gelukkig kon de coöperatie vooral de eerste helft van het jaar profiteren van haar inkoopposities voor grondstoffen en energie. Dit resulteerde tot een recordomzet binnen de onderneming van 440 miljoen euro. Het liquiditeitsbeslag binnen de onderneming steeg fors. Door de stevige financiële positie van de coöperatie kon dit goed gemanaged worden. In de meeste sectoren stegen de opbrengstprijzen van melk, vlees en eieren mee. Mede door de inkoopposities werd er een resultaat na belastingen van 5.9 miljoen euro gerealiseerd. Hiervan wordt 1.8 miljoen uitgekeerd aan de leden. Dit resulteert in een nabetaling van 3 euro per ton afgenomen mengvoeders in 2022.

Ledenraad en regionale bijeenkomsten
De jaarcijfers en de resultaatbestemming werden door de Ledenraad goedgekeurd. De Ledenraad benoemde één nieuwe commissaris: de heer Arno van Son uit Valkenswaard. De commissarissen Harold Vlooswijk uit Papekop en Alex Visch uit 't Harde waren aftredend en niet herbenoembaar. Na een verdienstelijke bestuurlijke periode namen zij afscheid van de Raad van Commissarissen.

De Ledenraadsvergadering werd voorafgegaan door vijf regionale bijeenkomsten waarin de leden geïnformeerd werden over de jaarcijfers en de actuele ontwikkelingen bij de coöperatie. De opkomst van de ledenbijeenkomsten was uitstekend en laat daarmee de betrokkenheid van de leden bij hun coöperatie zien.

Afzet biologische voeders gestegen
Over de ontwikkeling van de biologische voeders in 2022 zegt Marcel Roordink, algemeen directeur van ABZ De Samenwerking het volgende: "We hebben in 2022 de assortimenten biologische voeders van ABZ Diervoeding, De Samenwerking en Bosgoed Diervoeders samengevoegd. Hierdoor is er voor zowel pluimvee, varkens, melkvee en geiten nu een volledig assortiment biologische voeders beschikbaar. Ook de samenvoeging van de drie teams met adviseurs heeft ervoor gezorgd dat we voor elke sector één of meerdere specialisten biologisch beschikbaar hebben. De totale afzet biologische voeders was in 2022 16.000 ton. Een stijging van bijna 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De samenvoeging van de drie bedrijven heeft ervoor gezorgd dat er een landelijke, complete aanbieder van biologische voeders is ontstaan. We hebben vanuit de biologische sector hier veel positieve reacties op ontvangen. Ook onze deelname aan de biologische beurs in januari mag een succes genoemd worden. Er was veel belangstelling voor ons als 'vernieuwde' aanbieder van biologische voeders en bijbehorend advies."

Voor meer informatie:
ABZ Diervoeding
Westkadijk 4
3861 MB Nijkerk
033 4221510
info@abzdiervoeding.nl 
www.abzdiervoeding.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.