Draag een boer aan voor de Gouden Grutto 2023

Vogelbescherming Nederland reikt jaarlijks de Gouden Grutto uit aan een agrariër die zich bovengemiddeld inzet voor de weidevogels op zijn of haar land. De organisatie wil de boeren die boerenlandvogels een plek willen bieden op hun bedrijf graag in het zonnetje zetten. Daarom vraagt Vogelbescherming Nederland hulp om kandidaten voor te dragen voor deze mooie prijs.

Boerenlandvogels horen bij Nederland. Toch dreigen ze uit ons landschap te verdwijnen. Vogelbescherming Nederland werkt sámen met boeren aan een natuurlijk landschap waar ruimte is voor vogels, insecten en andere soorten. "We zetten ons in voor een ander soort landbouw, we ondersteunen een netwerk van boerenlandvogelboeren en we helpen de ontwikkeling van vogelvriendelijke (zuivel)producten", aldus Bernard de Jong namens Vogelbescherming Nederland. 

Peloton koplopers
"In tijden waarin veel wordt gesproken over de transitie in het landelijk gebied vinden we het extra belangrijk om koplopers met een natuurvriendelijke bedrijfsvoering een podium te geven. Als blijk van waardering voor hun initiatief en inspanningen en om zichtbaarheid te geven aan het handelingsperspectief voor andere agrariërs en het brede publiek. Natuurlijk is er niet slechts één koploper, er is een peloton van boeren dat stappen zet in de richting van natuurinclusieve landbouw."

Draag een boer(in) voor
De Gouden Grutto bestaat uit een bronzen wisseltrofee en een geldprijs van 5.000 euro, bedoeld om de biodiversiteit op het bedrijf verder te ontwikkelen. Ken jij in jouw omgeving een boer(in) die zich meer dan gemiddeld inzet voor de weidevogels op zijn of haar bedrijf? Draag hem of haar dan nu voor om kans te maken op de Gouden Grutto!

Dit kan door een vijftal vragen uit dit document te beantwoorden. Stuur de antwoorden uiterlijk 17 april 2023 naar bernard.dejong@vogelbescherming.nl en wessel.vanvliet@vogelbescherming.nl. Na de sluitingsdatum worden de inzendingen beoordeeld door een vijftal commissieleden. De uitreiking van de Gouden Grutto vindt halverwege mei plaats.

Eerdere winnaar Klaas de Lange (Weerribben Zuivel) met de trofee. Foto: Fred van Diem

Eerdere winnaars
De Gouden Grutto werd in 2022 uitgereikt aan Klaas de Lange uit Nederland. Eerder wonnen onder meer Henk Pelleboer uit Mastenbroek, Wes Korrel uit Amstelland en Egbert Zorgdrager van Terschelling de onderscheiding. In het najaar wordt ook de Gouden Leeuwerik weer uitgereikt aan een akkervogelboer. In 2022 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt aan Peter Harry Mulder uit Muntendam.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.