Fotoreportage: Consumentengedrag onder de loep tijdens BioAcademy Kennis & Inspiratiedag 2023

Tholen - De jaarlijkse BioAcademy Kennis & Inspiratiedag werd gisteren vanwege overweldigende belangstelling niet bij Kraaybeekerhof gehouden, maar in Congrescentrum Antropia. Deelnemers werden twee dagen voorafgaand aan de bijeenkomst geïnformeerd over deze verschuiving binnen Driebergen. Tijdens de bijeenkomst draaide het om het opdoen van kennis rondom het aankoopgedrag van consumenten. Centraal stond daarin het thema 'Op weg naar 25% biologisch in de EU: hoe dan?'. De bijeenkomst trok iets meer dan 80 deelnemers. Daarover toonde de organisatie zich zeer tevreden.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken. 

Edith Lammerts van Bueren. 

Na de inloop met koffie en thee heette Edith Lammerts van Bueren als voorzitter van het bestuur van BioAcademy en lid van Wetenschappelijke raad voor duurzame landbouw en voeding, alle deelnemers welkom. De aftrap was voor Geertje Schlaman, namens de kwaliteitsgroep ging zij in op de vraag 'Hoe leren we en hoe passen we leeraanbod daarop aan?'. Geertje vertelde onder meer over de online leermodules die ontwikkeld zijn en waarvan er nog meer aan komen. "In coronatijd hebben we ontdekt hoe online leren een aanvulling kan zijn."

Geertje Schlaman. 

Hoe werkt het brein?
Gedurende de daaropvolgende lezing 'Gedragsverandering voor een groenere wereld' namen de klimaatpsychologen van Groen Gedrag de deelnemers mee in de wereld van de gedragsverandering. Er werd een inkijkje gegeven in de werking van ons brein en hoe deze ons kan belemmeren en helpen om klimaatvriendelijke (voedsel)keuzes te maken. Waar het vooral op neerkomt is dat het een heel ingewikkelde puzzel is om mensen te bewegen richting duurzaam gedrag.

De klimaatpsychologen van Groen Gedrag. 

Pitches
Daarop volgden drie pitches. Allereerst vertelde Paulien van der Geest, Strategisch Communicatieadviseur bij Milieu Centraal, meer over de werkwijze. Deze stichting zet zich onder meer in om consumenten te inspireren om duurzamer gedrag te gaan vertonen.  Ze ging ook wat dieper in op de Topkeurmerken op duurzame voeding 2022 die Milieu Centraal aangewezen heeft, waartoe onder meer het EKO-keurmerk, het bio-EU logo en het Demeter-keurmerk behoren.  “We willen consumenten overtuigen om voor deze goed beoordeelde en ambitieuze keurmerken te kiezen."

Links Sarah Stattman, rechts Paulien van der Geest en Jochem Wolthuis. 

De volgende pitch werd gegeven door Jochem Wolthuis, Agrofood makelaar die gespecialiseerd is in de Duitse markt. Hij vertelde onder meer dat bio-producten in de winkel uitleg nodig hebben, het is geen zelfbedieningsproduct. Meer AGF verkopen is volgens hem goed voor de gezondheid en goed voor de portemonnee van de winkeliers. 

Sarah Stattman van het ministerie Landbouw, Natuur en Visserij was de derde pitcher. Zij ging in op de vervolgacties die gaande zijn na de presentatie van het Biologische Actieplan 'Groei biologische productie en consumptie'. Zo is het ministerie in overleg met de bio-sector bezig met samenstellen van een marktontwikkelingsgroep, waarin alle afzetkanalen vertegenwoordigd zijn. Ook zijn ze bezig met het opzetten van een voorlichtingscampagne. "We kunnen hiervoor prima inspiratie opdoen tijdens deze bijeenkomst", aldus Sarah.

Terugkoppeling en verdiepende workshops
Na de pitches kwam Bionext-directeur Michaël Wilde met wat feedback en terugkoppeling op de drie pitches. En was het vervolgens tijd voor ontmoeting en het diner. Na afloop van het plenaire gedeelte kregen de aanwezigen de kans om deel te nemen aan een parallelle workshop naar keuze (met de klimaatpsychologen, Paulien van der Geest van Milieu Centraal, Jochem Wolthuis en Geertje Algera). Na afloop van de workshops werd de Kennis- en Inspiratiedag afgesloten met een toetje.

Wat deelnemers bij elkaar, in de fotoreportage zijn er nog veel meer terug te vinden. 

Klik hier om de fotoreportage te bekijken. 

Voor meer informatie:
BioAcademy
secretariaat@bioacademy.nl 
www.bioacademy.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven