Bioland Südtirol onderscheidt drie nieuwe bedrijven

Biologische tuinbouwbedrijven met bijzondere toegevoegde waarde

Tijdens de algemene ledenvergadering van Bioland Südtirol werden drie nieuwe bedrijven onderscheiden. Deze bedrijven konden elk een waardebon van 400 euro van de coöperatie in ontvangst nemen. Diversiteit en hoge normen waren kenmerkend voor alle deelnemers aan de wedstrijd en de jury kende vervolgens prijzen toe aan drie bedrijven met elk een bijzondere toegevoegde waarde: Stefan Oberkofler's Ausserbrunner Hof, Kurt Gruber's Sunnfolt en Georg Zischg's Runstnerhof.

Afzien van kunstmest
Bij Stefan Oberkofler's Ausserbrunner in Jenesien is circulaire economie een centraal thema. Stefan exploiteert een voorbeeldig akkerbouw- en groentebedrijf met zoogkoeienhouderij, teelt talrijke rassen en gebruikt vrijwel geen externe inputs. Hij vermeerdert de zaden zelf en gebruikt helemaal geen commerciële meststoffen, dankzij de rundermest die het bedrijf genereert. De verschillende groente- en fruitsoorten en granen (waaronder Regiokorn) die op het bedrijf worden geteeld, worden in de directe omgeving op de markt gebracht. Stefan Oberkofler maakt er een punt van om de klanten te laten weten waar en hoe het voedsel wordt geproduceerd en werkt daarom vaak samen met stagiaires of belangstellenden.

Gemengde culturen en kleinschalige tuinbouw
Sunnfolt is - zoals de naam al doet vermoeden - een divers bedrijf op de Vinschger Sonnenberg in Schlanders. Kurt Gruber en zijn familie hebben als zij-instromers eerst de hele fruitteelt omgebouwd naar biologische teelt, en zijn daarna stap voor stap in de wereld van gemengde teelten en kleinschalige tuinbouw gestapt. Handwerk, zo min mogelijk inputs en de bevordering van de biodiversiteit worden benadrukt. Naast appels worden nu ook diverse groenten biologisch geteeld, en tegelijkertijd wordt veel ruimte gelaten voor natuur en biodiversiteit door vele strekkende meters droge stenen muren, nestkasten, bloeiplaatsen en waterpartijen.

Ontmoetingsplaats voor kunst, cultuur en biologische tuinbouw
Op het Runstnerhof van Georg Zischg in Gargazon ontstaan naast de fruitteelt voortdurend nieuwe ideeën met als doel een leefbare toekomst te creëren. Men zegt dat de beste tijd om een kastanjeboom te planten dertig jaar geleden was, maar de op één na beste tijd is nu. Georg Zischg heeft daarom in plaats van een nieuwe appelboomgaard een kastanjebosje met een boomgaard geplant en zo een kleine oase gecreëerd. Maar dat is nog niet alles. Met de opening van het boerderijcafé wil de Runstnerhof een ontmoetingsplaats worden voor kunst, cultuur en biologische teelt. Tijdens een brunch of een aperitief worden de waarden van biologische teelt en duurzaamheid uitgedragen en wordt de clientèle bewust gemaakt van seizoensgebonden en lokale producten. Via het boerderijcafé kan de hele familie van Georg nu meewerken in het bedrijf.

Bioland feliciteert de winnaars van de "Bioland Leading Farms 2023" en is blij zulke geëngageerde bedrijven te mogen ontmoeten.

Bron: Bioland Südtirol 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.